Compania auto niponă Nissan, deţinută în proporţie de 44% de Renault, va produce o maşină electrică în Marea Britanie începând cu 2013.

Nissan, al treilea producător auto nipon, va construi la uzina proprie din Sunderland modelul compact electric Leaf. Uzina britanică va avea iniţial o capacitate de 50.000 de maşini pe an.

Marea Britanie devine, astfel, pentru compania japoneză al treilea centru de producţie de autovehicule cu emisii zero de dioxid de carbon.

Nissan a anunţat deja planuri pentru fabricarea de baterii pentru maşini electrice la Sunderland, însă pentru producţia de automobile a avut în vedere mai multe state europene.

Producţia Leaf şi a bateriilor electrice la uzina britanică va implica investiţii de 420 milioane de lire sterline, din care guvernul local va subvenţiona 20,7 milioane de lire, iar 220 de milioane de lire vor proveni de la Banca Europeană pentru Investiţii.

În prezent, Nissan produce Leaf în Japonia, iar în 2012 va începe fabricarea acestui model în SUA. Maşina va fi lansată la sfârşitul acestui an pe unele pieţe europene, în SUA şi Japonia.  Nissan nu a specificat cât va costa maşina.