Nissan, compania la care producătorul auto francez Renault deţine 45%, a estimat că până în 2020 automobilele electrice vor reprezenta 10% din vânzările globale.

Modelul Leaf de tip hatchback are cinci locuri, viteza maximă este de 140 km/h, timpii de încărcare sunt de opt ore la o priză standard şi de 30 de minute la o staţie de încărcare rapidă.

“Este un moment important, nu numai pentru alianţa Renault-Nissan, ci şi pentru întreaga industrie auto. Consumatorii şi-au exprimat clar părerea. Ei vor autoturisme durabile şi ieftine iar alianţa conduce drumul, cu maşini care au aceste caracteristici, cu fiabilitatea şi performanţa pe care o cer consumatorii”, a declarat Carlos Ghosn, şeful Renault-Nissan, la inaugurarea fabricii din Japonia.

Modelul Leaf va fi vândut din decembrie în Japonia şi SUA şi de la începutul lui 2011 în Europa. Carlos Ghosn a declarat că producţia din primul an este deja vândută. Doar în SUA Nissan a primit 20.000 de comenzi pentru Leaf.

Nissan şi Renault au sărbătorit, în 2009, zece ani de parteneriat şi au estimat recent că vor realiza economii de 363 milioane de euro prin împărţirea instalaţiilor de producţie şi logistică.
Alte economii, în valoare de 289 milioane de euro, ar urma să rezulte de pe urma producerii în comun de motoare, 279 de milioane de euro prin utilizarea de platforme şi componente comune şi 157 de milioane de euro prin achiziţionarea în comun de materii prime şi servicii. În plus, se vor realiza economii şi la o serie de activităţi, precum vânzări şi marketing, cercetare şi tehnologie.
SURSA: Agerpres