Marea Britanie se confruntă cu fenomene meteorologice extreme. Potrivit EFE, mai multe centre de vaccinare şi şcoli au fost închise luni în Marea Britanie în urma ninsorilor şi a vântului puternic care s-au abătut asupra unei mari părţi a ţării.

Aceste fenomene au perturbat totodată și circulaţia rutieră, dar şi serviciile de transport, relatează Agerpres.

De menționat este faptul că Londra şi sud-estul Angliei, una dintre zonele cele mai afectate, precum şi oraşul de nord Sheffield şi comitatul Lincolnshire se află în alertă portocalie, a doua pe o scară din trei (roşie, portocalie şi galbenă), care avertizează printre altele la blocaje rutiere, întreruperi de electricitate şi a serviciilor de telefonie.

Marea Britanie, cuprinsă de vreme rea

Mai mult de atât, o mare parte din Marea Britanie se află sub cod galben care implică măsuri de precauţie, însă un impact mai mic al fenomenelor meteo asupra vieţii cotidiene.

Totodată, efectele furtunii “Darcy” au condus la ţinerea închisă a mai multor centre de vaccinare anti-COVID-19 din mai multe localități. Este vorba despre localităţile Clacton şi Colchester, din sud-estul ţării, şi Ipswich şi Bury St Edmunds, din est, unde au fost închise de asemenea şcolile.

Pentru a ține totul sub control, poliţia britanică a emis avertismente mai ales pentru estul şi centrul ţării, privind blocaje ale traficului, în timp ce liniile ferate vor fi afectate de întârzieri sau de suspendare a unor trenuri.

O tragedie a avut loc la Walberswick (est), unde un bărbat care practica kitesurfing a fost găsit mort pe o plajă duminică, potrivit poliţiei locale.

Vremea nu se va opri prea curând. Serviciile meteo prognozează căderi de zăpadă de între 15 şi 30 de centimetri în zonele cel mai afectate; totuşi furtuna de zăpadă care duminică a paralizat activitatea în Olanda nu se aşteaptă să fie la fel de gravă ca aşa-numita “Bestie din Est” din 2018.

În acest context, Serviciile de sănătate din Anglia (Health England,PHE) au făcut apel la persoanele vârstnice sau care suferă de anumite patologii să nu iasă din casă şi să stea la adăpost.