Nikon D3300  are un senzor CMOS cu 24,2 megapixeli, conceput fără filtru optic low-pass (OLPF), un interval ISO mai larg (până la ISO 12.800) şi sistemul de procesare a imaginii EXPEED 4, plus viteze mai mari de fotografiere continuă de până la 5 cadre pe secunda.

 Funcţia D-Movie a aparatului foto îi permite înregistrarea secvenţelor de film Full HD la cadenţe de până la 50p/60p cu focalizare automată continuă.

Corpul cântăreşte numai 410 g (fără card de memorie sau acumulator), Nikon D3300 fiin sistem mult mai portabil decat predecesorul său.

NIKKOR 18–55mm VR II este o versiune ultrauşoara a unuia dintre cele mai populare obiective Nikon. Cu o greutate de doar 195 de grame şi echipat cu un mecanism de retragere a obiectivului, acesta este un obiectiv de dimensiuni reduse, dar extrem de comod. Sistemul de reducere a vibraţilor permite folosirea unor timpi de expunere cu până la 4 trepte mai lungi decât ar fi recomandat pentru obţinerea de fotografii clare. Designul optic include 11 elemente dispuse în opt grupuri şi un element asferic care minimizează aberaţiile sferice şi alte forme de distorsionare.

Nikon D3300 şi NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II vor fi disponibile în prima jumătate a lunii februarie.