După distribuirea a 15 din cele 73 de locuri pe care le va avea Marea Britanie în PE, partidul lui Nigel Farage, care vrea ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Europeană, a obţinut şase mandate, Partidul Conservator – 5, iar Partidul Laburist – 4.

Liderul UKIP, Nigel Farage, a dat asigurări că formaţiunea sa va câştiga alegerile europene din Marea Britanie, anunţând un 'cutremur' istoric.

'UKIP va câştiga aceste alegeri şi, da, va fi un cutremur, pentru că niciodată până acum în istoria politică britanică un partid rebel nu a ieşit învingător la un scrutin naţional', a spus el.

'Nu vreau doar ca Marea Britanie să părăsească UE, ci vreau ca Europa să renunţe la Uniunea Europeană', a adăugat liderul populist, potrivit AFP.

Dacă UKIP va ieşi pe primul loc, ar fi pentru prima dată din 1906 când un scrutin naţional nu ar fi câştigat nici de conservatori, nici de laburişti.

'Cutremurul politic pe care UKIP l-a promis este în desfăşurare în această noapte', a declarat şi Patrick O'Flynn, care a fost ales eurodeputat al UKIP într-o circumscripţie din estul Angliei.

'Poporul britanic a vorbit: el vrea controlul asupra naţiunii, îşi vrea o parte din bani înapoi, vrea de asemenea şi control asupra graniţelor. Şi orice partid care nu aude clar acest mesaj trebuie să se pregătească pentru un nou şoc în mai puţin de un an, când ne vom lupta din nou la alegerile generale', a spus el.

UKIP a precizat că va încerca să obţină până la 30 de locuri la alegerile naţionale de anul viitor, ameninţând să divizeze votul electoratului de centru-dreapta şi să îngreuneze misiunea conservatorilor conduşi de premierul David Cameron de a câştiga alegerile.

Procentul UKIP la alegerile europene este cu peste 13% mai mare decât la precedentul scrutin pentru PE din urmă cu cinci ani, arată datele preliminare.

Dacă această tendinţă se va menţine, atunci rezultatul va pune cel mai probabil presiune asupra premierului David Cameron de a accelera procesul de limitare a imigraţiei din UE şi de a recupera mai multe puteri de la Bruxelles dacă va fi reales anul viitor.

Aleşii eurosceptici din propriul partid îşi vor intensifica cel mai probabil apelurile de a devansa cu un an referendumul privind apartenenţa la UE prevăzut pentru 2017.AGERPRES