Nicuşor Dan a susținut că nu este suficient doar să se crească cheltuielile în apărare, ci țările membre trebuie să devină capabile să producă propriile echipamente militare pentru a se proteja eficient. În cadrul conferinței de presă comune cu liderii Lituaniei, Poloniei, Ucrainei, Danemarcei și cu secretarul general al NATO, Nicuşor Dan a precizat că a propus ca următorul Summit B9 să fie organizat la București anul viitor, iar această propunere a fost agreată.
Nicuşor Dan: Formatul B9, creat pentru a răspunde amenințărilor din Est
Şeful statului a amintit că formatul B9 a fost înființat acum zece ani, imediat după anexarea Crimeei de către Rusia, pentru a oferi o voce comună țărilor de la flancul estic al NATO. Nicuşor Dan a subliniat că, deși inițial amenințarea era potențială, acum este reală, ținând cont de războiul din Ucraina care durează de peste trei ani și de multiplele acțiuni hibride împotriva statelor membre. El a explicat că toate țările din B9 și aliații nordici împărtășesc aceleași îngrijorări în privința securității regionale.
”În acel moment, era o ameninţare potenţială din partea Rusiei împotriva naţiunilor europene. Şi a fost o propunere pentru ca ţările de la graniţa estică sau flancul estic al NATO să aibă o voce comună. Acum că ameninţarea potenţială a devenit reală, avem război în Ucraina de mai bine de trei ani, iar toate ţările noastre s-au confruntat cu un set de acţiuni hibrid. Aşadar, este realitate, iar noi, membrii B9 şi de asemenea pentru aliaţii noştri nordici, avem aceleaşi îngrijorări”, a afirmat preşedintele Nicuşor Dan.
De asemenea, președintele a menționat că discuțiile de la summit au fost în mare parte dedicate pregătirii Summitului NATO ce va avea loc în curând la Haga. El s-a arătat mulțumit că majoritatea participanților au fost de acord asupra necesității unui NATO consolidat și asupra faptului că trebuie să se continue sprijinul pentru Ucraina.
Priorități strategice: sprijin pentru Ucraina și securitatea Mării Negre
Nicuşor Dan a evidențiat faptul că amenințarea la adresa țărilor din regiune nu este doar una militară clasică, ci include și acțiuni hibride semnificative. El a reiterat angajamentul comun de a susține Ucraina în continuare și a exprimat preocuparea pentru securitatea pe termen lung a întregii zone a Mării Negre, inclusiv a Republicii Moldova.
Președintele a salutat consensul în cadrul Summitului B9 privind organizarea ediției viitoare în București în anul următor, considerând acest lucru o recunoaștere a importanței României în acest format regional. Astfel, România se poziționează tot mai puternic în arhitectura de securitate europeană și transatlantică, pregătindu-se să joace un rol-cheie în consolidarea cooperării în materie de apărare.
Un flanc solid
Întrebat despre alegerile și cum vede relația cu Polonia președintele a spus:
”România și Polonia sunt 2 țări mari în flancul estic. Indiferent de cine a câștigat în Polonia, simt aceeași amenințare din partea Rusiei și sunt obligate să lucreze împreună. Spre deosebire de România, în Polonia am avut o competiție între un candidat pro-integrare europeană și unul pentru o mai mare independență a Poloniei, dar amândoi ferm anti-ruși”.