Primăria Capitalei va achiziţiona servicii software de tip antivirus din afara Rusiei

„Primăria Capitalei folosește din 23.06.2022 soluții de securitate pentru protecția sistemelor informatice oferite gratuit de Bitdefender. După expirarea perioadei de gratuitate de 12 luni, vom achiziționa și vom utiliza produse și servicii software de tip antivirus de altă proveniență decât Federația Rusă.

Consider binevenită inițiativa legislativă a Guvernului care stabilește cadrul juridic și instituțional necesar în vederea interzicerii în România a achiziționării și utilizării de către autoritățile și instituțiile publice a produselor de tip antivirus care provin din Rusia”, a scris, joi după-amiază, Nicușor Dan pe contul său de Facebook.

Primăria Capitalei a încheiat colaborarea cu firma rusească Kaspersky

Nicușor Dan a anunțat, încă de la începutul verii, că Primăria Municipiului București va înlocui softul firmei rusești Kaspersky cu o soluție românească, furnizată de către Bitdefender (producător global de soluții de securitate cibernetică).

„Pentru înlocuirea softului antivirus al firmei rusești Kaspersky, Primăria Municipiului București a ales o soluție românească, furnizată de Bitdefender. Am acceptat oferta de a folosi în mod gratuit, timp de 1 an de zile, un antivirus de la Bitdefender. Produsul Bitdefender e acum în teste și în curând va fi deplin integrat în sistemele noastre informatice”, a scris, în luna iunie, Nicușor Dan pe contul său de Facebook.

La sfârșitul primăverii, Nicușor Dan a anunțat că Primăria Capitalei va renunța la softurile antivirus și la toate celelalte servicii informatice furnizate de firma rusească Kaspersky din cauza războiului declanșat în Ucraina de către Rusia. Potrivit spuselor sale, Primăria Capitalei folosea produsele oferite de către Kaspersky din 2012.

„Renunțarea e o decizie corectă, logică, având în vedere efortul național și european de limitare a influenței economice a Rusiei și, totodată, o măsură de eliminare a unui potențial risc pentru sistemele noastre informatice”, spunea, în luna mai, Nicușor Dan.

Despre Bitdefender

Bitdefender este un producător global de soluții de securitate cibernetică, cu sediul central în București și cu birouri prin Europa, America de Nord, Asia și Australia. Aceasta dezvoltă și comercializează soluții de securitate informatică pentru companii și persoane fizice, de la soluții locale de protecție pentru dispozitive, până la servicii de securitate administrate sau soluții destinate IoT.

Bitdefender a fost fondată în anul 2001 de către Florin Talpeș, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori IT din țara noastră. În 2020, tehnologiile Bitdefender au fost prezente în 38% dintre soluțiile de securitate de pe piața internațională și au fost folosite pe 500 de milioane de dispozitive.  Bitdefender generează peste 40% din vânzări în Statele Unite ale Americii. Peste 1.600 de angajați lucrează în cele 19 birouri ale companiei românești. În plus, produsele sale sunt distribuite în peste 150 de țări cu ajutorul partenerilor

În prezent, Bitdefender deține 440 de brevete de tehnologie, 10% dintre acestea în domeniul inteligenței artificiale folosite, în special, pentru detecția de amenințări informatice și altor pericole online. Amintim faptul că, în ianuarie 2018, Bitdefender ocupa locul al șaptelea între furnizorii de soluții de securitate pentru Microsoft Windows.