Dan a explicat că președintele are un singur moment de decizie clară în această privință – atunci când face propunerea de prim-ministru – iar în acel moment trebuie să își folosească influența strategic, analizând și programul de guvernare care va urma.

Nicuşor Dan a subliniat că dorește ca această decizie să fie rezultatul unei abordări tehnice și responsabile, evitând orice situație în care un premier propus ar merge în Parlament fără sprijin politic clar și ar eșua în obținerea voturilor necesare. A spus că un asemenea scenariu ar crea instabilitate politică și a insistat că nu își dorește „circ politic”.

”Am spus două condiţii prealabile. Unu, nu e cazul de alegeri anticipate, am avut suficientă instabilitate în România. Deci trei ani şi jumătate, acest Parlament va funcţiona. Asta e prima chestiune. A doua chestiune, mă voi îndrepta către partidele pro-occidentale, pentru că asta dă încredere investitorilor străini, de care avem nevoie mediului financiar şi mediului economic. Astea sunt condiţiile prealabile. Mi-aş dori să fie domnul Bolojan. O să fie o negociere tehnică cu cele patru partide”, a arătat primarul Capitalei.

Dan: Susținere pentru Ilie Bolojan și colaborare cu partidele pro-europene

Întrebat dacă va insista pentru desemnarea lui Ilie Bolojan ca premier, în cazul în care o coaliție pro-europeană s-ar forma, Nicușor Dan a menționat că există două condiții esențiale: evitarea alegerilor anticipate, pentru a menține stabilitatea, și formarea unei majorități în jurul partidelor pro-occidentale, pentru a consolida încrederea mediului economic și a investitorilor străini.

El a adăugat că și-ar dori ca Ilie Bolojan să fie premierul susținut de această coaliție, dar a precizat că decizia finală va fi rezultatul unei negocieri tehnice cu partidele implicate. Totodată, a subliniat că vrea să fie implicat activ în redactarea programului de guvernare, considerând că președintele trebuie să-și folosească atribuțiile cu responsabilitate.

Critici pentru Marcel Ciolacu, dar optimism privind direcția PSD

Nicuşor Dan a făcut referire și la liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre care a spus că a comis numeroase greșeli, mai ales în calitate de prim-ministru. El a apreciat că relația personală a fost corectă, dar că, instituțional, premierul a acționat greșit. A oferit drept exemplu neaplicarea unui referendum votat de bucureșteni și lipsa de coordonare între instituțiile guvernamentale și Primăria Capitalei, sugerând că anumite structuri subordonate premierului au acționat chiar ostil față de administrația locală.

Despre Marcel Ciolacu, Niculor Dan a arătat că ”a făcut foarte multe greşeli, în special ca prim-ministru”. ”Personal, a fost corectă. Instituţional, a fost total incorectă. El nu a pus în aplicare un referendum, pe care bucureştenii l-au votat. Nişte instituţii care au depins de domnia sa, Inspectoratul de stat, nu s-au coordonat cu mine, dimpotrivă, au fost foarte agresive cu mine. Deci, pentru Bucureşti, premierul Marcel Ciolacu a fost foarte slab”, a menţionat primarul Capitalei.

Cu toate acestea, Nicușor Dan s-a declarat încurajat de faptul că majoritatea liderilor PSD par să încline spre o direcție pro-occidentală. El a admis că, deși a criticat în trecut acest partid, orientarea sa actuală poate reprezenta un semn pozitiv pentru viitorul politic al țării. A subliniat și existența unor tensiuni interne în PSD, dar a considerat că ele pot contribui la reformarea și modernizarea formațiunii.

În final, Nicușor Dan a reiterat că obiectivul său este să evite crize politice și să asigure o tranziție stabilă, bazată pe parteneriate solide și o agendă comună, cu accent pe valori europene și stabilitate economică.