Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că datoria către Elcen va fi achitată în perioada următoare, după ce Municipalitatea va încasa aproximativ 500 de milioane de lei din fonduri europene, bani pe care Primăria i-a alocat în 2023, dar nu i-a recuperat încă.

Nicușor Dan: „Suntem mai bine decât în alţi ani”

Pe de altă parte, edilul a menționat că datoria de 1 miliard de lei invocată de Elcen ar fi, de fapt, mai mică, situându-se între 600 și 800 de milioane de lei. De asemenea, Nicușor Dan a explicat că întârzierile în plata datoriei de către Municipalitate se datorează faptului că, în acest an, PMB a primit de la stat cu 500 de milioane de lei mai puțin din impozitele pe salarii ale bucureștenilor, comparativ cu primele cinci luni din 2023.

„Nu cred că este (un miliard de lei datoria, n.r.). Tot timpul trebuie să vezi cât e scadentă, cât a trecut de 30 de zile, cât a trecut de 90 de zile… Într-adevăr, din cauza faptului că am primit cam cu 100 de milioane de lei mai puţin în fiecare lună, din impozite şi taxe, Primăria are o restanţă de vreo 200 de milioane de lei către Termoenergetica, iar acele diferenţe de tarif pe toţi cei cinci ani de funcţionare, din cauza momentelor diferite la care se calculează tarifele, probabil că sunt vreo 400 de milioane pe care noi ar trebui să îi mai dăm Termoenergeticii. Deci, suntem în suma asta de 600-800 de milioane. Noi mai avem nişte bani pe care i-am dat pe fonduri europene în 2023 şi pe care încă nu i-am recuperat – încă 400-500 de milioane. În momentul în care o să vină banii aceştia, ne vom regla. Suntem mai bine decât în alţi ani”, a spus edilul general într-o declaraţie acordată presei.

Nicuşor Dan a menționat că astfel de întârzieri de plată au avut loc și în anii precedenți, dar că datoriile au fost achitate pe parcursul lunilor de vară, când facturile sunt mai mici.

Compensarea o să se facă mult mai repede

„Spre deosebire de ultimele luni – noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie – când noi nu numai că ne plăteam factura, ba chiar plăteam în avans, acum, din cauza faptului că nu ne-am recuperat banii din fonduri europene şi am luat mai puţini bani din impozitele pe salarii, am întârziat. Dar în anii 2021, 2022, 2023, când stăteam mult mai prost cu banii, s-a întâmplat la fel. Adică, în lunile de iarnă, când facturile sunt 200 de milioane, noi reuşeam să plătim 80-90 de milioane, iar după aceea, în lunile de vară, când facturile sunt 20 de milioane, noi plăteam tot 100 de milioane şi compensam. Acum, compensarea o să se facă mult mai repede”, a explicat edilul general.

Referitor la criticile premierului Marcel Ciolacu privind lipsa întâlnirilor cu el sau cu primarii de sector, edilul general, Nicușor Dan, a răspuns că este deschis la dialog pe tema investițiilor din Capitală. Totuși, el a adăugat că, în perioada în care a încercat să ia legătura cu Marcel Ciolacu pentru a discuta despre „explozia” prețului gazelor, acesta nu a fost disponibil.

„Eu l-am căutat mult pe domnul Ciolacu în anul 2022. Nu era încă prim-ministru, dar era vorba de explozia preţului gazelor, când noi nu aveam bani în buget. Mă întâlneam cu domnul Câciu; spunea că e o decizie politică. Nu reuşeam să mă întâlnesc cu domnul Ciolacu. Acum, după ce trec alegerile, vom discuta foarte serios de Bucureşti şi de banii pentru Bucureşti, despre investiţiile care sunt de făcut. Eu sunt deschis la dialog. În momentul în care eu l-am căutat, nu l-am găsit, dar asta nu înseamnă că nu vreau să discut”, a mai spus edilul general.

Elcen a anunțat vineri că Primăria Municipiului București (PMB), prin intermediul Termoenergetica, continuă să nu achite datoriile curente. Din această cauză, datoria către Elcen a depășit în prezent un miliard de lei, situație ce pune în pericol furnizarea agentului termic și crește riscul major de compromitere a întregului sistem de termoficare din București.