Termoenergetica are o datorie uriașă la ELCEN. În patru ani de zile a atins suma de 1 miliard de lei. În prezent, datoria PMB înregistrată în contul subvenției neplătite se ridică la aproximativ 600 de milioane de lei.

Situația actuală arată că se perpetuează un model de management defectuos. Să cumperi marfă fără să o plătești mergând pe premiza ca trebuie asigurată continuitatea serviciului este o strategie care adâncește și mai mult problemele deja grave ale sistemului, iar cei care suferă sunt locuitorii capitalei ce plătesc la timp facturile și celelalte instituții racordate la rețea.

Blocarea financiară a ELCEN ar putea pune în pericol orice proiect de modernizare

Blocarea financiară a ELCEN ar putea pune în pericol orice proiect de modernizare/retehnologizare. În condiții anterioare similare, determinate de neplata sau plata cu mari întârzieri a subvenției de către PMB, datoriile acumulate de RADET către ELCEN de-a lungul anilor au împiedicat orice investiții majore în grupuri energetice noi, moderne în cadrul ELCEN și au determinat întrarea în insolvență a ELCEN în 2016.

Risc de îngreunare//blocare a procesului de fuziune Elcen-Termoenergetica din cauza datoriilor acumulate și neplătite. Guvernul pune condiții în Memorandumul aprobat la începutul acestui an care stabilește fuziunea ELCEN-Termoenergetica: plata integrală a datoriilor.

Realizarea fuziunii reprezintă o soluție care poate sa deblocheze aceasta situație financiară gravă

Primăria Municipiului București trebuie să-și asume responsabilitatea pentru asigurarea continuității prestării serviciului public de furnizare a apei calde și căldurii către locuitorii bucureșteni onorându-si obligațiile de plată. Realizarea fuziunii reprezintă o soluție care poate sa deblocheze aceasta situație financiară gravă și care sa asigure premisele pentru realizarea unitară a investițiilor.

”Am scos Primăria din faliment” . În martie anul trecut, Primarul General susținea public că prin măsurile pe care le-a implementat, PMB a ajuns la o situație financiară stabilă, iar datoriile curente sunt zero. Totuși, datoriile PMB-Termoenergetica către ELCEN au continuat să crească ajungând astăzi la valoarea uriașă de 1 miliard de lei.

Fuziunea Elcen-Termoenergetica ar putea fi afectată de datorie

Primarul General Nicușor Dan a anunțat în februarie 2024 că municipalitatea a dispus realizarea unui audit energetic la nivelul Termoenergetica. Acesta avea în vedere stingerii datoriei pe care distribuitorul de agent termic o are către Elcen și, implicit, a realizării fuziunii. Nu există în acest moment vreo informație publica legata de acest audit.

Fuziunea Elcen-Termoenergetica menită să implementeze în mod eficient sistemul de încălzire centralizată în București ar putea fi afectată de datoria municipalității către ELCEN si de lipsa de acțiune și de interes a PMB.

Soluția este creșterea eficienței la nivelul întregului sistem

Realizarea auditului energetic anunțat de PMB, plata datoriilor către ELCEN, realizarea fuziunii ELCEN-Termoenergetica. Fuziunea Elcen-Termoenergetica este o soluție extrem de benefica pentru termoficarea din București. O companie nouă, viabilă care să integreze atât producătorul, cât si distribuitorul, va putea pune în practică o strategie unitară de investiții și de dezvoltare care să vizeze creșterea eficientei la nivelul întregului sistem.

Asta, pentru că degeaba se modernizează CET-urile, dacă țevile de termoficare rămân găurite, iar apa fierbinte se pierde în pământ, în loc să ajungă în casele oamenilor. Creșterea eficienței la nivelul întregului sistem înseamnă reducerea costurilor și facturi mai mici la întreținere.

ELCEN a ieșit din insolvență în februarie 2023. A dovedit că poate fi viabilă din punct de vedere economic și ar putea funcționa în condiții de performanță. Compania are pregătite proiecte de investiții în centrale noi și face toate eforturile pentru modernizare/eficientizare.

Sistemul de termoficare din București are 2 piloni. Ambii trebuie sa fie sănătoși și viabili din punct de vedere tehnic, economic și financiar. E nevoie de colaborare, implicare si înțelepciune din partea tuturor părților implicate în bunul mers al acestui sistem. Orice tergiversare sau lipsa de acțiune se repercutează asupra locuitorilor bucureșteni.