Joi, pe 5 octombrie, Nicușor Dan a fost întrebat despre stadiul lucrărilor la rețeaua de termoficare a Bucureștiului. Primarul general al Capitalei a spus că se efectuează lucrări pe 10 mari şantiere. Edilul speră ca anul acesta „să ajungem la 50 de kilometri” de conducte reabilitate.

„Problema o avem pe reţeaua principală că acolo sunt pierderile cele mai mari, pe secundară pierderile sunt relativ mici. Pe reţeaua principală, 2017-2018, s-au făcut sub 10 kilometri pe an, în 2019 şi 2020 s-au făcut cam 20-25 de kilometri pe an.

Noi în 2021 am făcut 28, în 2022 am făcut 32, în 2023 sper să facem 50, adică în momentul de faţă avem vreo 10 şantiere mari care sunt deschise şi pe care fiecare dintre ele se lucrează”, a declarat el la B1 TV.

Nicușor Dan speră să se reabiliteze 50 de km din rețeaua de termoficare în 2023

Nicușor Dan: Am fost optimist cu 100 km de conducte reabilitate pe an, sper să ajungem la 50
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Primarul general al Capitalei mai speră ca tot anul acesta, să fie reabilitaţi 50 km de reţea de termoficare.

„Pe termoficare, într-adevăr, am fost optimist, am spus 100 km pe an, după care am spus 50 şi în sfârşit anul acesta eu sper să ajungem la 50 de kilometri. Ce e important este că calitatea serviciului creşte. După ani de zile în care a scăzut, calitatea serviciului creşte.

Cel mai simplu indicator, câtă apă pierzi, pentru că, cu cât pierzi mai multă apă, cu atât presiunea şi căldura care ajunge e mai mică. Dacă pierzi mai puţină, ajunge mai mult. După 10 ani în care s-a pierdut tot mai mult, în acest mandat a început să se piardă mai puţin.

Faţă de cel mai rău an, care a fost 2020, undeva la 20% mai puţin pierdem acum – în 2022, unde avem date certe. În 2023 va fi mult mai bine”, a spus edilul.

Vor exista lucrări pe 12 șantiere până la sfârșitul anului

Vă amintim că la finalul lunii august, Nicușor Dan a spus că vor exista lucrări pe 12 șantiere până la finalul anului în curs. Edilul a vorbit despre proiectul de reparație și modernizare a rețelei de termoficare. Acest proiect este finanțat cu fonduri europene prin POIM.

„1000 de metri de conductă magistrală au fost deja înlocuiți la șantierul din Câmpia Libertății și alți 300 de metri de conductă la șantierul din str. Apusului. Cele două șantiere fac parte din proiectul de reparație și modernizare a rețelei de termoficare, finanțat cu fonduri europene prin POIM”, a spus acesta.

Primarul general a mai spus că încă șase noi șantiere vor fi deschise în București în următoarea perioadă. Acestea se vor deschide după ce vor fi emise autorizații de construire.

Lucrările au început în luna iunie

Încă din luna iunie, Nicușor Dan a dezvăluit începerea unui proiect care vizează revitalizarea a 210 kilometri de rețea de termoficare din interiorul Capitalei.

Inițiativa este finanțată prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Nicușor Dan a spus că acest lucru a marcat începutul eforturilor semnificative ale Bucureștiului în domeniul încălzirii și răcirii, realizate prin acorduri în valoare totală de 360 de milioane de euro.

Dintre aceste fonduri, 260 de milioane de euro provin din resurse europene și contribuții de stat.

În plus, municipalitatea intenționează să obțină alte 100 de milioane de euro prin împrumuturi pentru a susține această inițiativă.

Primarul a amintit de semnarea contractelor în noiembrie 2022 cu cinci firme însărcinate cu refacerea a 210 kilometri de rețea de termoficare.

Această rețea extinsă a fost segmentată în cinci porțiuni principale, care la rândul lor au fost împărțite în 25 de tronsoane mai mici, fiecare având o lungime cuprinsă între 2 și 12 kilometri.