Cererea de finanțare pentru troleibuze noi a fost deja depusă. Nicușor Dan: Solicităm 11,2 milioane euro fără TVA

22 de troleibuze noi ar trebui să circule prin București, după ce primarul general a depus cererea de finanțare pentru achiziția prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit lui Nicușor Dan, cererea de finanțare a fost depusă luni dimineața.

Primarul general al Capitalei a solicitat suma de 11,2 milioane de euro fără TVA pentru a putea cumpăra aceste troleibuze, despre care spune că vor avea o autonomie extinsă.

„În numele municipalităţii, am depus azi dimineaţă cererea de finanţare pentru achiziţia prin PNRR a 22 de troleibuze noi. Suma pe care o solicităm e de 11,2 milioane euro (fără TVA), bani cu care vom cumpăra troleibuze moderne, cu autonomie extinsă (deci care pot funcţiona şi cu baterii pentru un număr de kilometri). E un proiect foarte important pentru înnoirea parcului de troleibuze, care acum are o vechime medie de 18 ani şi jumătate şi care, tocmai din cauza vechimii, s-a redus în ultimii 5 ani cu aproape un sfert. Investim în transportul modern, nepoluant, pentru o mobilitate mai bună şi confort sporit în Bucureşti”, a scris edilul general, luni, pe pagina lui de Facebook.

Cererea de finanțare a fost aprobată săptămâna trecută

Amintim că cererea de finanțare, care poartă numele de „Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public prin achiziţia unui număr de 22 de troleibuze cu emisii zero sau cu baterii”, a fost aprobată vineri, 13 mai, de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, aceasta făcând parte din cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C10 – Componenta 10 – Fondul local.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului este prevăzută la 55,2 milioane lei fără TVA. Potrivit referatului de aprobare, rata de finanţare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea eligibilă a proiectului fără TVA.

Tot vineri, pe ordinea de zi a existat și proiectul numit „Modernizarea și extinderea sistemului de semaforizare inteligentă”, anunța Primăria Capitalei, adăugând că acest proiect are ca obiectiv principal modernizarea și extinderea semaforizării inteligente în peste 200 de intersecții din București și prioritizează vehiculele de transport public prin siguranța rutieră, fluidizarea traficului și reducerea poluării.

La finalul lunii aprilie, pe ordinea de zi a unei ședinței Consiliului General a Municipiului Bucureşti s-a regăsit un studiu de oportunitate privind achiziţionarea a 200 de troleibuze noi, cu o autonomie de minim 20 de kilometri.