Şeful Guvernului a ţinut să atragă atenţia că Executivul, dar şi coaliţia de guvernare de la Bucureşti vor asigura susţinerea financiară pe termen lung a acestui domeniu şi promite că legislaţia va fi adaptată la soluţiile inovatoare menite să lupte cât mai eficient împotriva cancerului.

Noi servicii de sănătate destinate bolnavilor de cancer, aplicabile începând cu 1 iulie în România

„Vă mulţumesc pentru prilejul de a mă adresa participanţilor la această dezbatere dedicată unei teme extrem de importante – prevenţia cancerului, diagnosticarea timpurie şi reintegrarea în societate a supravieţuitorilor de cancer.

Sunt deosebit de emoţionat să fiu alături de dumneavoastră: specialişti în domeniul oncologiei, voluntari, dar şi invingători ai acestei afecţiuni, oameni mai puternici ca maladia care v-a pus la grea încercare. Curajul, tenacitatea şi victoria dumneavoastră oferă speranţă şi încredere tuturor celor care primesc, din păcate, acest diagnostic.

Prevenţia, aşadar, cu sprijinul preţios al medicilor, protejează sănătatea şi salvează vieţi. La nivelul Guvernului acordăm importanţa şi finanţarea necesare prevenţiei şi depistării precoce a unor afecţiuni, inclusiv a celor maligne.

În noul Contract-cadru aprobat recent de Executiv, am inclus un pachet de servicii medicale finanţate din fonduri publice pentru a încuraja cetăţenii să meargă la medic, să beneficieze de consultaţii preventive, precum şi de servicii diagnostice şi terapeutice. Aceste noi servicii de sănătate vor fi aplicate începând cu 1 iulie.

Pentru prima dată am prevăzut la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate o linie bugetară separată pentru screening prin markeri genetici, aşa cum au solicitat asociaţiile de pacienţi”, a transmis premierul Nicolae Ciucă prin intermediul şefului Cancelariei sale.

Proceduri medicale efectuate în cel mult maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării

Şeful Guvernului a recunoscut că, în România, cancerul este printre primele cauze de mortalitate. Totuşi, medicina a evoluat mult în ultimii ani, iar boala poate fi tratată, mai ales dacă este descoperită în stadii incipiente.

„Oamenii trebuie să ştie însă că medicina a evoluat foarte mult, iar cancerul poate fi tratat, vindecat, mai ales dacă este descoperit în stadiu incipient. Din aceste considerente, am decis în Guvern să asigurăm finanţarea necesară pentru extinderea serviciilor necesare pacienţilor cu afecţiuni maligne şi pentru depistarea precoce a acestor maladii.

Mai multe tipuri de proceduri medicale, consultaţii specifice şi investigaţii, inclusiv de înaltă performanţă medicală, vor putea fi efectuate de pacienţi în maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, cu finanţare asigurată de la buget. De asemenea, am crescut numărul centrelor de radioterapie pentru a face accesibil cât mai multor pacienţi acest serviciu medical şi a elimina listele de aşteptare.

Diagnosticul timpuriu creşte şansele la vindecare şi, completat cu o medicaţie adecvată şi inovativă, cu implicarea decisivă a cadrelor medicale, salvează vieţi”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Bolnavii de cancer beneficiază de tot sprijinul şi susţinerea financiară pe care o poate acorda Guvernul

Prim-ministrul a adăugat că pachetul de soluţii pentru combaterea şi controlul cancerului aprobat de Guvern cu sprijinul experţilor, medicilor şi asociaţiilor de pacienţi va fi completat şi permanent adaptat.

„Suntem cu toţii de acord însă că progresul ştiinţei trebuie să se regăsească în tot ce înseamnă îmbunătăţirea vieţii oamenilor, iar aceste măsuri concrete să fie actualizate. Avem în lucru operaţionalizarea Registrului naţional de cancer care va oferi specialiştilor informaţii despre situaţia fiecărui pacient şi datele necesare unei politici publice adecvate.

Toate autorităţile statului trebuie să lucreze împreună astfel încât să facem mai bună viaţa pacienţilor de cancer şi să nu-i împovărăm cu problemele sistemului de sănătate. La nivelul Guvernului şi al Coaliţiei de Guvernare asigurăm susţinerea financiară pe termen lung şi avem toată disponibilitatea de a adapta legislaţia la soluţiile pe care le aduce medicina pentru tratamentul persoanelor care suferă de această nemiloasă boală”, a indicat Nicolae Ciucă în mesajul său.