Prezentă marţi, 6 iunie, la evenimentul „Cancer Survivor”, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat că, în ziua de astăzi, un diagnostic de cancer nu înseamnă automat o condamnare la moarte.

Rata mortalităţii provocate de cancer este mult mai mare în România faţă de media europeană

Ea a subliniat totuşi că există multe lucruri de îmbunătăţit la nivelul sistemului medical din România pe această direcţie, având în vedere că rata mortalităţii din cauza cancerului rămâne ridicată faţă de media UE.

„Sunt onorată să fiu astăzi alături de dumneavoastră. Mulţumesc, Nicoleta Pauliuc, pentru invitaţie, pentru organizarea acestui eveniment. Vocea bolnavilor oncologici se aude în Parlament prin vocea ta. Nevoile lor se regăsesc în legislaţie sau se vor regăsi şi pentru că tu duci acest steag. (…)

Chiar dacă astăzi, un diagnostic de cancer nu înseamnă automat o condamnare la moarte, deşi putem spune că s-au făcut paşi concreţi în tratamentul şi susţinerea bolnavilor oncologici în România, încă nu e de ajuns.

Se pot face mult mai multe, iar rolul substanţial aici îl au decidenţii la nivel naţional şi direct răspunzători. Care trebuie să lucreze concentrat şi unitar. Cifrele statistice arată că suntem încă departe de ceea ce ne-am dori.

Să spunem lucrurilor pe nume! Cancerul este a doua cauză principală de deces în România: 19% din totalul deceselor sunt din cauza cancerului. 9 din 10 români sunt financiar vulnerabili în cazul unui diagnostic de cancer.

Anual, în ţara noastră, 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer, dintre care aproape 500 sunt copii. Rata mortalităţii în România e încă ridicată, comparativ cu rata europeană”, a declarat marţi, 6 iunie, Alina Gorghiu.

Ce are de făcut ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila?

Liderul Senatului a lansat şi un mesaj către unul dintre colegii săi de coaliţie care poate decide în acest domeniu: ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Gorghiu i-a cerut ministrului PSD să elaboreze până la finalul lunii iunie normele metodologice ale planului anticancer lansat la Palatul Cotroceni de către preşedintele Iohannis şi aprobat de Parlament la finalul anului trecut.

„Altfel, va fi extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil pentru dl ministru să explice, în propria apărare, de ce în continuare 152 de persoane mor în fiecare zi din cauza cancerului, iar anual 20.000 de pacienţi.

Sau de ce România are cu 48% mai multe decese faţă de media europeană. Cancerul poate fi învins!”, a afirmat Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu: În 2015, am depus proiectul Legii prevenţiei, dar sistemul nu era pregătit pentru o schimbare

Liderul liberal a subliniat şi faptul că PNL şi preşedintele acestui partid, premierul Nicolae Ciucă, îşi arată preocuparea constantă şi implicarea pe acest subiect de maximă importanţă pentru bolnavii din România.

„S-a pierdut timp important! În 2015, am depus împreună cu colegi din PNL proiectul Legii prevenţiei, dar, la acel moment, sistemul nu era pregătit pentru o schimbare. Era logica aceea că te duci la doctor doar când eşti bolnav. Şi care încă mai persistă pe alocuri.

Din păcate, a primat şi logica electorală a perioadei 2015 – 2016 şi propunerea legislativă, care poate că era perfectibilă, nu a fost votată. În 2020, s-a adoptat Legea 152 pentru prevenirea îmbolnăvirilor. În 2022, s-a reglementat „dreptul la uitare”, care prevede ca supravieţuitorii de cancer să nu mai fie nevoie să declare asiguratorilor că au avut boala.

Tot atunci, s-a votat legea prin care asiguratul care îngrijeşte un pacient bolnav de cancer beneficiază de concediu şi de indemnizaţie, dar şi legea care dă posibilitatea ca încadrarea în grad de handicap să se poată face la domiciliul bolnavului.

De aici, din Parlament, există toată deschiderea şi întreg sprijinul pentru bolnavii de cancer. Premierul Ciucă a anunţat măsuri noi, iar prezenţa lui constantă la genul acesta de evenimente arată preocuparea guvernului”, a mai precizat Alina Gorghiu.