Ministerul Sănătății nu blochează Planul Național de Combatere a Cancerului

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Planul Naţional de Combatere a Cancerului și a recunoscut că au fost identificate aproximativ 80 de norme care trebuie elaborate, punctând că realizarea acestora în câteva luni ar fi o sarcină aproape imposibilă.

„Numărul de norme pe care le-am identificat erau 80. Să faci 80 de acte normative în câteva luni cred că ar fi un record mondial, ar însemna unu pe zi. Sunt unele prevederi la care nu puteam să facem norme.

Această afirmație că Ministerul Sănătății se opune și blochează Planul Național de Control al Cancerului este neadevărată și îmi asum întreaga responsabilitate pentru această afirmație. Nu e timp de insulte sau replici. Trebuie să existe o discuție la nivelul principalelor partide acestei coaliții și sper că săptămâna viitoare”, a declarat Alexandru Rafila.

Trebuie evitate „dezbaterile politicianiste”

Ministrul Sănătății spune că trebuie stabilită o manieră adecvată de promovare sau corectare a planului și subliniază importanța existenței unui instrument aplicabil, evitând „dezbaterile politicianiste”.

„Care e maniera de promovare, fie de corectare a primei variante, fie de promovare a unei alte variante? Cred că domnul Iohannis trebuie să aibă la îndemână și bineînțeles Parlamentul. Ciolacu a fost unul dintre cei care a sprijinit acest plan. Trebuie să avem disponibil un instrument aplicabil, care să nu fie instrumentul dezbaterilor politicianiste”, a mai spus ministrul Sănătății.

Amintim că, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, miercuri, finalizarea unei noi forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului. Cu toate acestea, bolnavii de cancer spun că vor ieși în stradă după ce ministrul Sănătății a lansat un nou Plan anti-cancer, în loc să îl aplice pe cel deja promulgat acum 7 luni.

Un nou Planul Național de Combatere a Cancerului

Planul deja aprobat prin lege în Parlament ar fi trebuit să intre în vigoare la data de 1 iulie, însă cu o lună înainte, instituția condusă de Alexandru Rafila lansează un nou Plan de Cancer.

Ministrul a spus că în noul contract-cadru sunt prevăzute măsuri privind prevenţia, accesul la diagnostic şi tratament, dar şi „ridicarea barierelor în calea investigaţiilor de tip PET-CT”. Potrivit acestuia, noua formă a Planului Naţional de Combatere a Cancerului a fost complet restructurată.

Ministerul Sănătăţii a lansat pentru consultare publică noua variantă a PNCC, rezultat al activităţii de 4 luni a comisiei multidisciplinare de oncologie, formată din 20 de specialişti din toate domeniile medicale cu responsabilităţi în domeniul oncologiei (oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrică, anatomie patologică, radiologie, genetică medicală, medicină de familie, sănătate publică, farmacie). De asemenea, au contribuit şi alţi specialişti din comisia de radioterapie şi subcomisiile de oncologie medicală şi chirurgie oncologică.