Așadar, Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă PNL ia în calcul să susţină o candidatură comună la preşedinţie, alături de PSD. Astfel, liderul formațiunii a spus că liberalii vor aborda anul electoral 2024 prin forţe proprii.

Nicolae Ciucă spune că PNL vor aborda anul electoral prin forţe proprii

Motto-ul formațiunii pentru anul electoral 2024 va fi „prin noi înşine”. Astfel, PNL îşi va croi singur „strategia politică, strategia de campanie, planul şi direcţiile de acţiune pe o abordare absolut autonomă”.

„La activitatea din această seară, una dintre temele care au fost discutate a fost tocmai aceea legată de decizia PNL de a aborda anul electoral 2024 prin forţe proprii, sub mottoul ‘prin noi înşine’. Ca atare, în acest moment este cât se poate de limpede că PNL îşi va croi tot ceea ce reprezintă strategia politică, strategia de campanie, planul şi direcţiile de acţiune pe o abordare absolut autonomă”, a declarat Ciucă.

Formațiunea nu a analizat vreun alt tip de alianță

Acesta a fost întrebat dacă exclude în mod categoric o alianţă cu PSD. Astfel, Ciucă a replicat că în politică nu se spune „niciodată”. Totuși, în formațiune „nu există vreo discuţie legată de alt tip de alianţă” în momentul de față. Singura strategie este cea din jurul PNL, a „forţelor de dreapta”.

„În acest moment, nu există în interiorul PNL vreo discuţie legată de alt tip de alianţă decât cea în jurul Partidului Naţional Liberal, al forţelor de dreapta. Este opţiunea pe care noi am identificat-o în urma analizelor proprii, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu toţi cei care pun valoare pe politica de centru-dreapta. Şi, totodată, cred că este sănătos şi pentru democraţia din România. Asta nu înseamnă că nu putem să guvernăm. Există un aspect care ţine de asigurarea coaliţiei pentru guvernare. Şi abordarea politică pentru anul 2024 să fie prin forţe proprii”, a mai spus Ciucă.

De asemenea, liderul PNL a susținut că „singurul ax liberal în România” este reprezentat de formațiunea sa. Astfel, toţi cei care vor să facă politică de centru-dreapta sunt „foarte bine primiţi” la Partidul Naţional Liberal, spune el.

„Deja am discutat şi suntem în finalizarea procesului de fuziune prin absorbţie cu ALDE. Sunt şi celelalte forţe de dreapta – şi le ştiţi foarte bine – care au abordat această identitate liberală. Este foarte limpede că singurul ax liberal în România este PNL. Ca atare, toţi cei care vor să facă politică pentru români, pe abordarea centru-dreapta, sunt foarte bine primiţi la PNL”, a conchis șeful PNL.

PNL schimbă strategia

Amintim că reprezentanții PNL prezenți au purtat discuții despre provocările politice curente. Sub tema „Provocări contemporane ale liberalismului în fața actualului război cultural ideologic”, s-a avut în vedere în special anul 2024, caracterizat în mod distinct drept un an electoral.