”Un punct important pe ordinea de zi este sprijinul pe are îl acordăm comunităţilor locale pentru reducerea efectelor crizei energetice”, a declarat luni premierul în deschiderea ședinței de la guvern.

Primari și localnici neîndreptățiți

Recent, mai mulți primari din diferite localități din țară și-au arătat neputința în fața acoperirii subvenției pentru energie termică din bugetul local pentru furnizarea agentului termic cât și pentru cea a apei calde. Cu toate acestea, Nicolae Ciucă nu a anunțat exact care va fi valoarea acestor subvenții.

În același discurs, Prim-ministrul a mai adăugat că s-au luat deja hotărâri în acest sens și din partea Ministerului Dezvoltării cât și din partea Ministerului Energiei și Ministerului Finanțelor. Cu această ocazie Ciucă a ținut să menționeze aprecierea pentru interesul depus de către miniștrii. ”Vă mulţumesc, de asemenea, pentru tot ceea ce aţi reuşit să identificaţi până în acest moment”.

Ultimatum pentru Ministrul Energiei

Cu toate aceste la sfârșitul săptămânii trecute, Nicolae Ciucă îi dăduse un ultimatum lui Virgil Popescu. Așadar, acesta la condiționat pe Ministrul energiei să ia cât mai curând măsuri vizibile în legătură cu criza energetică.

Totodată, executivul a mai declarat în timpul unei emisiuni televizate pe postul Antena 3 că „Am înţeles foarte bine încă de la început că preţul la energie şi la gaze va afecta cetăţenii în primul rând, cetăţenii vulnerabili şi desigur activitatea IMM-urilor şi a consumatorilor mari de energie. Am căutat să găsim soluţiile care să ne asigure că vom reuşi să reglăm ceea ce s-a greşit practic prin acele facturi care au fost emise şi în felul acesta s-a ajuns la sume exorbitante pentru cetăţeni, motiv pentru care, folosind toate instrumentele, Guvernul şi căutând toate mecanismele să putem să cooperăm cu toate celelalte instituţii care nu intră în sfera de responsabilitate a Guvernului, să remediem această problemă”

Săptămâna aceasta este crucială pentru felul în care România va gestiona în viitor apropiat fluctuațiile scumpirii facturilor la energie. De aceea se pune din ce în ce mai multă presiune pe autoritățile responsabile în special pentru faptul că această criză privește în aceeași măsură atât masa populației cât și IMM-urile.