Nicolae Ciucă anunță că PNL rămâne la guvernare

În cadrul conferinței de relansare a Institutului de Studii Populare, Nicolae Ciucă a făcut precizări legate de modul în care liberalii vor aborda campaniile electorale din anul viitor. El a menționat că PNL are în vedere separarea actului de guvernare de cel politic, subliniind importanța acestei distincții.

„Sigur, nu este o chestiune care se poate face trăgând o linie. Noi am fost parte din Guvern. Şi suntem parte în Guvern şi vom fi, pentru că nu putem să ne permitem să provocăm o criză politică, în condiţiile în care sintagma pe care noi am folosit-o de fiecare dată, atunci când au apărut disensiuni în interiorul coaliţiei, a fost: stabilitatea politică e mai importantă decât orgoliul fiecăruia dintre noi. Şi atunci, vom căuta să gestionăm şi să ne îndeplinim obiectivele politice aşa cum am făcut de fiecare dată, prin asumarea proiectelor prin care am demonstrat – ajung să vorbesc despre ce am făcut când am condus noi Guvernul, dar e important să subliniem lucrurile acestea – am reuşit într-un an de zile să demonstrăm că avem capacitatea să facem absorbţie de fonduri europene, (…) să devenim credibili pentru investitorii străini”, a spus fostul premier.

În această privință, el a clarificat că, în timpul mandatului său de prim-ministru, s-au absorbit fonduri europene în valoare de 11,3 miliarde de euro. Și s-au atras investiții străine de aproape 11 miliarde de euro. De asemenea, au fost inițiate peste 2.500 de proiecte de construcții.

PNL va critica deciziile care au încetinit progresul României

Referitor la măsurile fiscale, Ciucă a subliniat că PNL a depus eforturi pentru ca setul de măsuri „să nu afecteze doar mediul de afaceri”. Ci să „genereze un impact resimțit și de cei care utilizează fondurile aduse de antreprenorii privați”. A menționat că în timpul campaniei electorale, liberalii vor critica deciziile care au încetinit progresul României.

„Nu pot să spun că nu vom ataca. Vom ataca tot ceea ce trebuie atacat, care a încetinit, a temporizat dezvoltarea în România, tot ceea ce a temporizat îndeplinirea obiectivelor guvernamentale şi ne vom promova toate obiectivele noastre care ţin de proiectul nostru de ţară, pentru a dezvolta România, pentru a aduce prosperitate, pentru a dezvolta mediul economic”, a transmis el.

Liderul PNL a mai precizat că alianţa cu PSD a fost decisă într-un context în care era nevoie de responsabilitate şi stabilitate politică.

Ciucă a exprimat că, în cadrul discuțiilor din Biroul Politic, s-a luat în considerare necesitatea aducerii în actualitate a deciziei de a forma o alianță politică pentru asigurarea guvernării actuale.

El a menționat că, în trecut, s-a discutat adesea despre această decizie. Prin aceasta, PNL era perceput ca având un rol complementar. Fără a se lua în considerare contribuția sa semnificativă pentru România. În timpul discuțiilor, s-a realizat că partidul are capacitate și resurse umane. Precum și realizări concrete în ceea ce privește responsabilitatea în exercitarea actului de guvernare.