Nicolae Ciucă a explicat că există deja un format Dublin pe care România îl aplică.

Liderul PNL a menționat că există și un format bilateral, în cadrul căruia se desfășoară procesul de returnare a migranților ilegali care au fost găsiți în Austria. Conform președintelui PNL, continuă să fie funcțional.

„Nu există orice formă, este un format Dublin pe care România deja îl aplică.

Mai există formatul prin care în bilateral, pe anumite agreement-uri stabilite, de exemplu, între Austria şi România se desfăşoară partea aceasta de returnare a migranţilor ilegali care au fost găsiţi în Austria, şi el funcţionează şi astăzi”, a spus șeful PNL.

Nicolae Ciucă a dat detalii despre acceptarea migranților

De asemenea, Nicolae Ciucă a indicat că există situații excepționale, ca în cazul Italiei sau Greciei. În această situație, responsabilii la nivel european au convenit ca fiecare țară să preia un număr de migranți. El a precizat că acestea sunt singurele modalități și că aceste formate sunt deja în vigoare.

Nicolae Ciucă a oferit aceste informații în contextul unei întrebări referitoare la pregătirea României de a accepta transportul migranților din Austria. Acest lucru ar urma să se petreacă în conformitate cu condițiile impuse de această țară pentru acceptarea aderării României la Schengen cu granițele aeriene.

Proiect pilot în derulare în România pe acest subiect

Fostul premier a fost întrebat dacă Bucureştiul este pregătit să accepte returnarea migranţilor doar pe procedura Dublin. Nicolae Ciucă a explicat că în prezent, aceasta este principala abordare, nu există altceva în plus”.

Nicolae Ciucă a menționat că există și un proiect pilot în derulare în România. El se referă la zona de frontieră dintre Serbia și România. În acest caz, migranții pot fi returnați printr-o procedură accelerată, de aproximativ două săptămâni.

migranti
Nicolae Ciucă a dat detalii despre migranții din Austria/SURSA FOTO: Dreamstime

Ce presupune procedura Dublin

El a clarificat că procedura Dublin impune ca migranții identificați trecând prin România și ajunși în Austria sau în altă țară să se întoarcă „din țara de origine”. Când a fost întrebat dacă aceasta înseamnă că România nu poate avea o cotă mai mare de migranți ilegali pe teritoriul său, Nicolae Ciucă a confirmat că aceasta era ideea de bază.

Întrebat dacă Austria va solicita transferul tuturor migranților, Ciucă a explicat că nu este vorba de alte cereri adiționale. El a menționat că se referă la gestionarea situației curente care este deja în desfășurare.

„România, încă o dată, aşa cum a îndeplinit toate solicitările şi acum doi ani, şi acum un an, şi anul acesta le respectă”, a spus liderul PNL.

Luni, ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner, a comunicat că a prezentat Comisiei Europene „cerințe clare” .

Acestea ar trebui implementate înainte ca Austria să accepte aderarea României și Bulgariei la zona cunoscută ca „Air Schengen”. Karner a cerut măsuri de control consolidate la frontierele terestre. El a insistat ca România și Bulgaria să preia solicitanți de azil, mai ales din grupurile afgane și siriene.