Reacția CE după anunțul ministrului austriac de interne privind Spațiul Schengen

Aderarea la Spațiul Schengen. Anunțul ministrului austriac de interne Gerhard Karner a fost comentat de un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Acesta a precizat că s-a luat notă de anunţul său și s-a arătat mulţumit că lucrurile se îndreaptă în direcţia bună.

De asemenea, CE își menține evaluarea conform căreia România și Bulgaria îndeplinesc condițiile pentru aderarea la Spațiul Schengen.

Progresele privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen intră într-un nou stadiu, odată cu anunțul ministrului austriac de interne, Gerhard Karner. Acesta a subliniat importanța consolidării protecției frontierelor externe ale Uniunii Europene și a impus cerințe clare pentru a permite ridicarea controalelor la frontierele aeriene, cunoscută sub denumirea de „Air Schengen”.

„Ideea este că avem nevoie de progrese în domeniul protecției frontierelor externe ale UE”, a declarat Karner.

Cererea Austriei pentru protecția frontierelor din Spațiul Schengen

Una dintre cerințele principale ale Austriei constă în triplarea numărului de polițiști de frontieră, un pas considerat crucial pentru asigurarea securității la granițele UE. În plus, ministrul austriac insistă asupra necesității de modernizare tehnică la frontierele bulgaro-turcă și româno-sârbă.

Această măsură ar putea include investiții în echipamente și tehnologii avansate pentru monitorizarea și gestionarea eficientă a frontierelor.

Totodată, Karner solicită intensificarea controalelor la frontierele terestre, subliniind importanța combaterii traficului ilegal de persoane. Acest aspect devine crucial, având în vedere că doar o mică parte dintre migranții care au depus cereri de azil în Austria au ajuns prin aeroporturi.

România și Bulgaria chemate să preia solicitări de azil

Un alt punct de discuție este preluarea de către România și Bulgaria a solicitărilor de azil, în special ale refugiaților afgani și sirieni. Această propunere aduce în prim-plan responsabilitatea partenerilor UE în gestionarea crizei migratorii și distribuirea echitabilă a sarcinilor.

„Mingea este acum în terenul Comisiei”, a declarat Karner, relatează Kleine Zeitung și Die Presse.

Karner se va deplasa luni în Slovenia la o reuniune a miniştrilor de interne din aşa-numitul „Forum Salzburg”, pentru discuţii cu privire la Spațiul Schengen. Consultările urmează să aibă loc marţi, la Brdo Pri Kranju.

Pe lângă Austria, din cadrul „Forumului Salzburg” mai fac parte România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Sunt reprezentate, de asemenea, statele din Balcanii de Vest şi Republica Moldova

Amintim că, Austria a blocat pe 8 decembrie 2022 extinderea spaţiului Schengen la România şi Bulgaria, motivându-şi opoziţia prin numărul mare de cereri de azil. Ţările de Jos s-au opus, la rândul lor, primirii în Schengen a Bulgariei.