Condițiile pentru Schengen

Conform informațiilor obținute de Digi24, Austria a stabilit trei condiții esențiale pentru a renunța la controalele la frontierele aeriene pentru România.

În primul rând, se solicită consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene (UE), cu accent pe creșterea prezenței Frontex (poliția de frontieră a UE) la frontiera bulgaro-turcă, care ar trebui să fie cel puțin triplată. Se cere o creștere „substanțială” a sprijinului financiar pentru asigurarea protecției frontierelor externe ale Bulgariei și României.

În al doilea rând, Austria insistă asupra implementării unor controale consolidate la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și între România și Ungaria.

În al treilea rând, se cere ca România să-și asume responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria.

În cazul în care aceste condiții sunt îndeplinite, Austria va fi de acord cu includerea României în spațiul Schengen pentru spațiul aerian.

Ministrul Afacerilor Interne, Gerhard Karner, este de acord cu aderarea României în Air Schengen, dacă Bucureștiul și Sofia vor accepta migranți din Siria și Afganistan, iar controalele la frontierele dintre Bulgaria și România și dintre Ungaria și România vor fi sporite.

Gerhard Karner
Gerhard Karner (SURSA FOTO: Wikipedia)

Rareș Bogdan cere prudență românilor de pretutindeni

Chiar dacă oficialii austrieci au acceptat să ridice granițele aeriene pentru România, Rareș Bogdan cere prudență. În prezent, se examinează posibilitatea unei decizii în două etape, cu un calendar care să includă deschiderea granițelor aeroportuare într-o primă etapă, urmată de deschiderea granițelor terestre și feroviare într-o etapă ulterioară. De asemenea, se analizează varianta a două decizii separate. Una pentru deschiderea granițelor aeroportuare și alta pentru deschiderea terestră și feroviară.

Rareș Bogdan a reamintit că mai există un vot crucial pentru Bulgaria în Parlamentul de la Haga, amânat pentru mijlocul lui decembrie 2023. Situația din Parlamentul de la Haga s-a schimbat, iar decizia privind Bulgaria nu poate fi transmisă la CJAI, fără votul legislativului olandez. În contextul acestor negocieri, companii austriece din România au desfășurat lobby și au realizat demersuri de diplomație economică.

Europarlamentarul PNL a reamintit că, din vară, s-au intensificat negocierile dintre Executivul României și Guvernul Austria. Poziția ministrul Afacerilor Interne din Austria, Gerhard Karner, este flexibilă. Pe scurt, el acceptă extinderea spațiului Schengen pentru zona aeroportuară. Urmează discuțiile despre extinderea zonei terestre. Negocierile dintre București și Viena vor continua.

Rares_Bogdan_
Rareș Bogdan (SURSA FOTO: Wikipedia)