Ucraina va primi sau nu un sistem Patriot?

Ucraina va primi sau nu un sistem Patriot? Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a spus că România poate răspunde la orice solicitare, având în vedere capacitățile sale, cu condiția să primească ceva în schimb. România a achiziționat patru sisteme Patriot, cu unul dintre ele fiind deja operațional în proporție de 100%. Celelalte trei se află în România, însă procesul de operaționalizare este încă în desfășurare. Până când acest proces nu este finalizat în întregime, sistemul Patriot nu poate fi considerat operațional. Toate calculele privind capacitatea de apărare a țării se bazează pe scenarii și ipoteze. Luarea în considerare a elementelor de complementaritate cu alte capabilități de luptă a fost esențială în decizia de a achiziționa patru astfel de sisteme.

sistemul de rachete sol-aer patriot
sistemul de rachete sol-aer Patriot (SURSA FOTO: www.roaf.ro)

În cazul renunțării la o parte a sistemului Patriot, respectiv 25%, este obligatoriu să fie înlocuită cu altceva. Momentan, nu poate fi vorba despre donare. Este o chestiune care respectă anumite standarde tehnice în tot acest proces.

Sistemul Patriot este unul american. Este necesară o discuție cu SUA pentru a găsi o soluție în acest sens deoarece nu este vorba doar de aducerea unui sistem din orice loc, ci de unul care să fie în deplină interoperabilitate și compatibilitate. Există și alte sisteme care, din perspectiva sistemului de conducere și integrare, sunt compatibile.

„Eu consider că răspunsul pe care l-a dat domnul preşedinte la această întrebare este unul cât se poate de clarificator, în sensul în care România, din capabilităţile pe care le are, poate să răspundă la orice solicitare dacă pune ceva în loc. (…) România a achiziţionat patru sisteme Patriot, din care unul este operaţional 100%. Celelalte trei sunt în România, dar sunt mai multe faze de operaţionalizare şi până în momentul în care nu se finalizează întreg procesul tehnic, sistemul nu poate fi considerat operaţional.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (SURSA FOTO: Facebook, Klaus Iohannis)

Toate aceste calcule care vizează capacitatea de apărare a ţării sunt întemeiate pe scenarii, pe ipoteze, sunt luate în calcul elementele de complementaritate cu alte capabilităţi de luptă, motiv pentru care, atunci când s-a decis să luăm patru, înseamnă că am asigurat o linie coerentă de capabilitate. Dacă renunţi la o parte din sistem şi nu e puţin, e 25%, obligatoriu trebuie să o înlocuieşti cu ceva. Ca atare, nu am văzut în răspunsul domnului preşedinte că nu este de acord cu această decizie sau cu această solicitare.

(…) Nu putem vorbi de donare. Este o chestiune care respectă nişte rigori tehnice în tot acest proces. Şi dumnealui a spus să vedem care sunt posibilităţile de acoperire a acestui gol şi vom anunţa decizia. Sistemul este unul american. Trebuie să discutăm cu Statele Unite pe o soluţie în acest sens pentru că nu este vorba doar de a veni cu ceva de oriunde, este vorba de un sistem care să intre în deplină interoperabilitate, care să fie compatibil. Sunt şi alte sisteme care din punct de vedere al sistemului de conducere, de integrare, sunt compatibile”, a zis președintele Senatului.