Nicolae Ciucă cere sprijin pentru Ucraina și Republica Moldova în procesul de aderare

Aflat, joi, la Black Sea and Balkans Security Forum din București, Nicolae Ciucă a subliniat că progresele Ucrainei și Republicii Moldova în direcția reformelor sunt evidente.

„În regiunea Mării Negre, Ucraina luptă pentru democraţie şi libertate, pentru apărarea lumii bazată pe reguli şi a securităţii noastre, a tuturor. Aderarea Ucrainei şi Republicii Moldova la UE face parte dintr-un proces mai larg de transformare a regiunii Mării Negre într-un spaţiu al securităţii militare şi prosperităţii economice. Sunt vizibile progresele acestor două ţări pe calea reformelor, dar acest drum ne e deloc uşor”, a declarat Nicolae Ciucă.

Președintele Senatului a adăugat că România are expertiză, ştie ce înseamnă un proces de aderare şi mai apoi o integrare profundă în structurile europene şi reducerea decalajelor economice faţă de statele dezvoltate, exprimându-şi încrederea că ambele state au toate premisele necesare aderării. Ciucă s-a arătat încrezător în șansele Republicii Moldova și Ucrainei de integrare europeană.

„Eu unul sunt încrezător, pentru că ambele state au toate premisele necesare aderării: voinţă politică puternică, ataşament pentru valorile europene, determinarea de a face reforme, sprijin popular crescut în favoarea integrării în Uniunea Europeană şi numeroase oportunităţi. Şi UE are, la rândul său, de câştigat din integrarea celor două state”, a mai spus Ciucă.

A cerut coordonare

Nicolae Ciucă a subliniat că este necesar să se lucreze pe câteva direcţii de acţiune clare pentru a sprijini integrarea Republicii Moldova şi a Ucrainei. El a afirmat că Ucraina nu trebuie doar să se apere, ci să câştige războiul cu Rusia.

A adăugat că este important să se sprijine cele două state pentru a-şi spori rezilienţa şi pentru a lupta împotriva dezinformării ruseşti. Șeful liberalilor a menționat că, dincolo de sprijinul extern, este esenţial să se obţină sprijinul intern şi a subliniat temerile legate de propagandă şi de slăbirea percepţiei asupra beneficiilor statutului de membru al Uniunii Europene.

Președintele Senatului a concluzionat că toate eforturile trebuie să se îndrepte în această direcţie şi că trebuie să existe coordonare pentru a complementa parcursul fiecărei ţări.

El a mai adăugat că lupta pentru acest obiectiv nu va fi uşoară şi că, dincolo de eforturile interne, este necesar să se sprijine în continuare Ucraina în efortul de război pentru a putea rezista. De asemenea, a subliniat importanţa sprijinirii Ucrainei, Republicii Moldova şi a celorlalte ţări în procesul de aderare, fiecare pe drumul său.

România, un vecin de nădejde

La rândul său, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a subliniat la același eveniment relaţia deosebită pe care Republica Moldova o are cu România şi a afirmat că „ne ajută atât pe noi, cât şi Ucraina, să rezistăm, să învingem şi să ne alăturăm marii familii europene”.

„Alături de România, Moldova se simte în siguranţă. Suntem recunoscători şi mândri să avem asemenea vecini de nădejde, România, avocatul nostru sincer şi dezinteresat în parcursul Republicii Moldova de integrare europeană şi Ucraina, care apără, la propriu, valorile lumii libere, lumii occidentale, cu mari sacrificii, curaj şi dârzenie, ţinând duşmanul nostru comun la distanţă. Cu România avem o relaţie mai deosebită, de sânge şi neam, care ne protejează şi ne ajută atât pe noi, cât şi Ucraina, să rezistăm, să învingem şi să ne alăturăm marii familii europene”, a transmis Grosu.