Marcel Ciolacu: Ajutorul de 100 de milioane de euro pentru TAROM a fost validat

Premierul Marcel Ciolacu a confirmat în şedinţa de joi ajutorul de stat pentru compania TAROM, de aproape 100 de milioane de euro.

”Validăm azi ajutorul de stat pentru compania TAROM, de aproape 100 de milioane de euro”, a anunţat premierul în şedinţa de Guvern.

Ciolacu a spus că acum sunt îndeplinite condițiile ca TAROM să ia măsurile necesare pentru a deveni la fel de eficientă. El a detaliat că CE a aprobat în luna aprilie ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR acordat de statul român companiei aeriene TAROM.

”Avem deja acordul Comisiei Europene, există acum toate condiţiile ca TAROM să ia măsurile necesare pentru a deveni la fel de eficientă precum competitorii săi”, a mai spus şeful Executivului. Comisia Europeană a aprobat în luna aprilie ajutorul de stat pentru restructurare în valoare de 95,3 milioane EUR acordat de statul român companiei aeriene TAROM.

La 28 mai 2021, România a notificat Comisiei un plan de restructurare a companiei TAROM. Planul de restructurare stabileşte un pachet de măsuri de raţionalizare a operaţiunilor TAROM, de reînnoire a flotei sale învechite şi de reducere a costurilor.

Comisia Europeană a demarat, în iulie 2021, o investigație amănunțită pentru a evalua dacă măsurile de restructurare adoptate de România în sprijinul TAROM sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Pe parcursul acestei investigații amănunțite, România a revizuit planul de restructurare pentru a răspunde preocupărilor exprimate în decizia de lansare a procedurii. În prezent, măsurile de restructurare notificate includ următoarele: anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane EUR (246,19 milioane RON), reprezentând suma ajutorului pentru salvare aprobată de Comisie în februarie 2020, împreună cu dobânzile aferente, și o injecție de capital de aproximativ 45,77 milioane EUR (227,50 milioane RON).

Continuă pachetul de ajutor pentru Republica Moldova

În cadrul aceleiași ședințe de Guvern, premierul Ciolacu a anunțat joi că Executivul a luat o decizie crucială privind noul pachet de ajutor pentru Republica Moldova. Acesta a subliniat că România va continua exportul de energie, o măsură esențială pentru supraviețuirea economică a fraților noștri de peste Prut, iar al doilea pilon de sprijin va fi reprezentat de educație.

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat în ședința Executivului că o decizie de importanță majoră privește noul pachet de ajutor pentru Republica Moldova, adoptat prin ordonanță de urgență.

”În primul rând, continuăm exportul de energie, măsură esenţială pentru supravieţuirea economică a fraţilor noştri. Astfel, planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eşuat”, a completat premierul.

Ciolacu a adăugat că al doilea pilon de sprijin constă în educație, fiind parte integrantă a acordului nostru bilateral.