De la 1 iunie 2023, salariile profesorilor vor crește

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat personal că salariile angajaților din domeniul educației vor crește de pe data de 1 iunie 2023. Joi, 1 iunie 2023, va fi adoptată Ordonanța de Urgență (OUG) care prevede ca salariile personalului didactic să crească cu 1000 de lei brut lunar și veniturile personalului nedidactic să crească cu 400 de lei brut lunar.

Atenție! Majorările se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă, în 2024, reprezentând 40% din valoarea totală a majorărilor.

„Am propus astăzi soluții eficiente și aplicabile cât mai rapid personalului din învățământ, pentru deblocarea situației actuale. În urma discuțiilor pe care le-am avut astăzi atât cu președintele Klaus Iohannis, cât și cu reprezentanții sindicatelor, am convenit majorarea salariilor din educație, chiar de mâine.

Vom adopta mâine OUG prin care salariile personalului didactic vor crește cu 1000 de lei brut lunar și cele ale personalului nedidactic cu 400 de lei brut lunar. Majorările pe care le vom aproba mâine reprezintă un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în legea salarizării.

Totodată, am propus ca, în noua grilă, salariul debutanților să ajungă la nivelul salariului mediu brut pe economie. Majorările se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă, în 2024, reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, a scris, miercuri, Nicolae Ciucă pe contul său de Facebook.

Guvernul României încearcă să oprească greva profesorilor

„Decizia pe care astăzi am luat-o împreună cu domnul preşedinte şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Marcel Ciolacu, la întâlnirea de la ora 12.00 de la Palatul Cotroceni, la care a participat şi doamna ministru al Educaţiei, în urma căreia am convenit să continuăm dialogul cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, astfel încât să convenim împreună o soluţie pentru ca anul şcolar să fie finalizat, elevii să îşi deruleze examenele (…) şi să intrăm, în felul acesta, la normalitate.

Avem nevoie de revenirea la normalitate astfel încât să putem să asigurăm în continuare stabilitatea socială, stabilitatea economică şi să putem să folosim întregul pachet de măsuri, pentru a ne îndeplini obiectivele asumate prin programul de guvernare şi să îndeplinim toate proiectele, aşa cum au fost prezentate întregii societăţi şi să menţinem trendul pe care s-a înscris ţara noastră, cu creştere economică, care trebuie să se regăsească şi în veniturile cetăţenilor şi să asigurăm în continuare oportunităţile pe care le avem prin folosirea fondurilor de la bugetul de stat, prin liniile de finanţare europene şi în felul acesta să continuăm să ne asigurăm că avem stabilitate politică şi coerenţă în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea României”, a declarat premierul României în timpul ședinței de guvern de miercuri, 31 mai 2023.