Nicolae Ciucă explică foarte clar de ce vor avea loc alegeri prezidenţiale în septembrie

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, explică motivul pentru care alegerile prezidenţiale din 2024 au fost devansate.

Era nevoie ca alegerile pentru preşedinte să fie mutate la o altă dată, subliniază liderul liberalilor.

În calendarul iniţial, perioada de campanie a alegerilor prezidenţiale s-ar fi suprapus peste cea a parlamentarelor. Datorită devansării însă, românii vor înţelege pentru ce se face exact campanie.

Nicolae Ciucă a ţinut astfel să spulbere orice fel de scenarii şi ipoteze care au tot fost vehiculate în spaţiul public.

Reamintim că alegeri prezidenţiale au fost mutate din luna decembrie, cum ar fi fost iniţial, în septembrie.

„Este un motiv pe care l-am spus de fiecare dată, nu are nicio legătură cu scenarii, ipoteze, e o chestiune care permite ca alegerile să se desfășoare pe baza unei perioade de timp în care să se facă campanie, fără să se suprapună peste alegerile parlamentare. Era o perioadă de suprapunere care nu lăsa să se înțeleagă pentru ce se făcea campanie”, a precizat Nicolae Ciucă, invitat la Digi24.

Prezenţă mai mare la vot la prezidenţiale

Un alt motiv subliniat de preşedintele PNL este cel că, în luna septembrie, s-ar putea obţine o prezenţă mult mai mare la urne.

Aşadar, persoana care va fi aleasă în postura de preşedinte al României va avea o legitimitate mai mare. În plus, prezenţa la vot pentru prezidenţiale este întotdeauna cea mai mare. De aceea, spune Ciucă, era nevoie să fie o perioadă distinctă de celelalte alegeri din acest an.

Nicolae Ciucă
Preşedintele PNL / SURSA FOTO: Inquam Photos, Saul Pop

„E important să subliniem că am avut mereu o prezență mare la vot la prezidențiale pentru că se alege cea mai reprezentativă persoană, așa că e nevoie de ceva distinct”, a mai indicat Nicolae Ciucă.

O altă problemă semnalată de unele persoane a fost aceea că vom avea doi preşedinţi, timp de 3 luni. Va fi vorba despre Klaus Iohannis şi de noul preşedinte ce va fi ales în luna septembrie.

Ciucă a subliniat că nu este o situaţie neobişnuită, se mai întâmplă aşa ceva şi în alte ţări. Reprezintă chiar un avantaj, spune el.

„Nu trebuie să suprapunem și să fie înțeleasă ca perioadă de suprapunere, e o perioadă care există și în alte țări.

E o perioadă în care președintele ales are la dispoziție acest slot de timp în care să se pregătească, să-și pregătească echipa cu care va lucra la noul mandat”, a explicat Nicolae Ciucă.

Unii români vor fi încă în vacanţă în septembrie

Care este, de fapt, calendarul alegerilor din acest an? Iată datele exacte:

  • 9 iunie – Alegeri locale și europarlamentare;
  • 15 septembrie – Alegeri prezidențiale (turul I);
  • 29 septembrie – Alegeri prezidențiale (turul II);
  • 8 decembrie – Alegeri parlamentare.

Nicolae Ciucă a explicat că, deşi mulţi românii încă se vor afla în concediu în luna septembrie. Alegeri prezidenţiale nu puteau fi puse mai târziu.

„Nu am avut cum să le ducem mai târziu pentru că mai târziu însemna că ne ducem mult mai aproape de momentul alegerilor generale”, a declarat liderul PNL pentru sursa citată.

Cea mai importantă funcţie din statul român este foarte importantă să fie aleasă într-un moment diferit de celelalte alegeri, a adăugat Ciucă.

„Noi apreciem că e un moment cât se poate de important pentru democrația din România. Cea mai importantă funcție din România să fie aleasă în mod distinct de celelalte alegeri”, a spus şeful PNL.