În ceea ce privește discuțiile purtate cu reprezentanții FIBA, pe agenda întrevederii principalele subiecte au vizat organizarea de către România, în luna octombrie, a Campionatului Mondial de baschet 3×3 tineret, precum și pregătirea și organizarea Campionatului mondial de baschet masculin din anul 2027.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă a transmis intenția României de a se înscrie pe lista statelor care doresc să găzduiască, la București, o grupă a Campionatului Mondial de Baschet Masculin din 2027.

El a mai subliniat faptul că România își dorește să devină un partener activ în proiectele FIBA în următoarea perioadă, iar discuțiile cu reprezentanții din domeniu sunt extrme de importante.

„Apreciem, în mod deosebit, desemnarea României drept țară organizatoare a Campionatului Mondial de baschet 3×3 tineret, din luna octombrie a acestui an. Am înțeles că acest joc de baschet de 3×3 a fost introdus anul trecut la ediția Jocurilor Olimpice de la Tokyo și felicit Federația Română de Baschet pentru prezența la această premieră olimpică.

România își dorește să devină partener activ în proiectele pe care FIBA le va demara în domeniul cercetării, medicinei sportive, comunicării, marketingului sau planificării. Este foarte important să putem beneficia de expertiza dumneavoastră în dezvoltarea acestui sport, atât în cadrul programelor, cât și la nivel instituțional”, a precizat premierul Ciucă.

România, partener activ în proiectele FIBA

Totodată, șeful Executivului a mai ținut să îi mulțumească secretarului General FIBA, Andreas Zagklis, pentru sprijinul acordat Federației Române de Baschet, în special în această perioadă.

„Vă mulțumesc pentru sprijinul acordat Federației Române de Baschet și sportului în general. Eu personal, împreună cu echipa pe care o conduc suntem susținători ai sportului, încurajam și sprijinim dezvoltarea și practicarea acestuia”, a mai adăugat Ciucă.

De menționat este faptul că în acest an, România împlinește 90 de ani de când a devenit membru Fondator al Federației Internaționale de baschet, alături de alte șapte state: Grecia, Italia, Argentina, Elveția, Portugalia și Cehoslovacia.

În ceea ce privește evoluția România în lumea baschetului, țara noastră a găzduit campionatele europene de juniori organizate în fiecare an, dar și Campionatul European din 2015 (feminin, Timișoara și Oradea) și 2017 (masculin, Cluj-Napoca).]

Referitor la Campionatul Mondial de baschet, acesta se desfășoară o dată la 4 ani, ediția din 2023 urmând a se organiza în Japonia, Filipine și Indonezia. În acest moment s-a deschis procesul de aplicare pentru găzduirea Campionatului Mondial FIBA World Cup 2027.