Cotidianul american scrie că băncile pregătesc un plan de urgenţă în eventualitatea prăbuşirii euro.  În timp ce liderii europeni susţin că nu este încă nevoie să se pregătească un plan B, unele dintre cele mai mari bănci mondiale şi autorităţile de supraveghere ale acestora pregătesc un astfel de plan.

”Nu trebuie să ignorăm perspectiva unei ieşiri dezordonate a unor ţări din zona euro”, a declarat Andrew Bailey, funcţionar în cadrul Autorităţii Serviciilor Financiare din Marea Britanie.

Potrivit editorialului din New York Times, bănci precum Merrill Lynch, Barclays Capital şi Nomura au lansat o cascadă de rapoarte în această săptămână, care examinează posibilitatea unui colaps al zonei euro.

‘Criza financiară din zona euro a intrat într-o etapă mult mai periculoasă’, au scris vineri analiştii de la Nomura. ‘Dacă Banca Centrală Europeană nu intervine pentru a ajuta acolo unde politicienii au eşuat, un colaps al euro pare pentru moment mai probabil decât posibil’, a declarat banca.

Principalele instituţii financiare britanice, precum Royal Bank of Scotland, pregătesc planuri de urgenţă în cazul în care ceea ce este de negândit devine o realitate, au indicat autorităţile de supraveghere joi, se mai arată în editorialul cotidianului american.

Autorităţile americane au recomandat unor bănci americane precum Citigroup să-şi reducă expunerea la zona euro. În Asia, autorităţile din Hong Kong şi-au intensificat monitorizarea expunerii băncilor străine şi naţionale în lumina crizei europene.

Cu toate acestea, băncile din ţările mari din zona euro care au fost recent contaminate de criză nu par să fie atât de agitate. Băncile din Franţa şi Italia nu elaborează planuri de rezervă, afirmă bancherii, pentru simplul motiv că au ajuns la concluzia că este imposibil ca euro să se prăbuşească. Deşi bănci cum ar fi BNP Paribas, Societe Generale, UniCredit au descărcat recent zeci de miliarde de euro datorie suverană europeană, opinia este că există puţine motive să se facă mai mult.

Liderii europeni s-au declarat în această săptămână mai hotărâţi ca oricând să menţină moneda unică în viaţă, mai ales în perspectiva alegerilor celor mai importante, în Franţa în 2012 şi în Germania în 2013.

Editorialul menţioneză în concluzie declaraţiile cancelarului german Angela Merkel, care a afirmat că îşi va dubla eforturile pentru a împinge UE spre o mai mare unitate fiscală şi politică.
Sursa: Agerpres