Piaţa dovedeşte că ambele strategii funcţionează, din moment ce proprietarii răbdători încep să atingă ţinta de chirii dorită, în timp ce concurenţii lor au spaţiile complet închiriate, explică autorii studiului.

O economie puternică, cuplată cu investiţii substanţiale în servicii orientate spre export, se traduce printr-o cerere foarte puternică pentru spaţii de birouri noi. Pentru acest an, brokerii Colliers estimează că se vor închiria 400.000 mp de birouri, din care 175.000 mp vor fi sedii noi, iar restul renegocieri sau extinderi.

„După o serie de întârzieri generate de lipsa forţei de muncă din construcţii şi blocajul autorizărilor, unele clădiri care trebuiau terminate în 2017 au fost amânate pentru 2018. Ne aşteptăm ca, în acest an, să avem 140.000 mp de clădiri noi. Activitatea de construcţii va accelera în 2018, când peste 300.000 mp de spaţii de birouri ar trebui să ajungă pe piaţă“, se arată în raportul de piaţă al Colliers.

Companiile multinaţionale îşi deschid tot mai multe centre regionale în marile oraşe din România, atrase de forţa de muncă ieftină şi chiriile mici, motiv pentru care piaţa imobiliară a avut în 2016 unul dintre cei mai buni ani.

Companiile de outsourcing (servicii externalizate) vor continua să intre pe piață sau să se extindă, întrucât dezvoltatorii imobiliari oferă companiilor multinaționale soluții personalizate la chirii mai mici decât în alte piețe din Europa Centrală și de Est, potrivit unui raport realizat în colaborare de Deloitte România, Reff şi Asociaţii şi Knight Frank Romania. Cu o creștere a Produsului Intern Brut de 4,8% în 2016 și cea mai mare rată de creștere în 2017 în rândul țărilor UE, România a devenit o destinație tot mai atractivă pentru centrele regionale de operațiuni.

Numai în Bucureşti au fost construite circa 150 de clădiri de birouri în ultimii zece ani, cu mai mult de 1,7 milioane de metri pătraţi, care găzduiesc peste 200.000 de angajaţi. Corporatiştii care lucrează în clădiri de birouri moderne au ajuns la o pondere de peste 27% din numărul mediu de salariaţi din Bucureşti, conform calculelor Capital pe baza datelor colectate de Cushman & Wakefield Echinox. Numărul lor va creşte cu peste 10% până la finalul anului, potrivit estimărilor.