Inconștiență? Incompetență? Nesimțire? Nici nu mai știi cum să califici gesturile parlamentarilor și ale guvernanților, care și-au votat pensii speciale. Acum știm și cifrele. Va fi un adevărat dezastru pentru bugetul României și există riscul ridicat ca aceste costuri să ne îngroape pe toți din punct de vedere financiar.

Statul are prevăzut să plătească anul acesta 9,15 miliarde de lei pentru pensii speciale, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor analizat de Profit.ro.

Beneficiarii, al căror număr se situa în 2018 la aproape 150.000, sunt cei care au servit în structurile de forță ale statului și includ pensionari MAI, MApN și SRI, parlamentari, procurori și judecători, personal auxiliar de pe lângă instanțe și parchete, diplomați și auditori ai Curții de Conturi. Profit.ro a scris săptămâna trecută, citând surse din PSD, că Guvernul intenționează să taie pensiile speciale prin introducerea unui mecanism de impozitare progresivă, în contextul în care Ministerul Finanțelor va pregăti măsuri de reducere a cheltuielilor, cu impact de circa 4 miliarde de lei în deficitul bugetar.