În ultimul timp, coaliția de la guvernare încearcă prin diferite metode să arunce bani fără niciun discernământ către populație, încercând să abată atenția de la situația jenantă în care se află. Gafe după gafe în comunicare, dovezi în lanț de moralitate mai șubredă decât sănătatea bătrânilor care-i mai cred pe cuvânt și – peste toate acestea – un lider de partid devenit simbolul răului suprem, care încearcă să pună stăpânire pe țară. Caracter, lipsă, comportament diavolesc, lăcomie fără limite. Fâșie cu fâșie, toată poleiala cu care s-a înfășurat pe bani publici cade, iar sub ea întâlnim exact ceea ce logica ne spunea că vom găsi: un animal încolțit, periculos, gata să-și sacrifice propria familie în încercarea de a se salva pe sine.

Nepotismul, beizadelele cocoțate în funcții publice, deciziile arbitrare, furturile, incompetența, minciuna, nesimțirea și batjocura sfidătoare nu sunt însă cele mai periculoase caracteristici ale acestei guvernări. Malefică la modul extrem mi se pare propagarea fenomenului pensiilor speciale. În primul rând, în condițiile actuale, calculele arată că peste zece – cincisprezece ani nu vor putea fi plătite nici măcar pensiile normale, deja mărite în mod iresponsabil. Pur și simplu, nu va avea cine și din ce bani să plătească pentru un număr atât de mare de oameni care să nu facă nimic util. În al doilea rând, speranța de viață este în continuă creștere, așa că sumele lunare care vor fi destinate plății pensiilor se plasează pe o traiectorie similară.

În aceste condiții, extinderea pensiilor speciale – pomeni nejustificate din banii celor care muncesc pentru cei care slujesc partidul aflat la guvernare este o adevărată crimă cu premeditare. Sunt puse în pericol atât echilibrul bugetului de stat cât și sănătatea morală a populație. Astfel, suntem încurajați să credem că succesul financiar plus o bătrânețe liniștită pot fi obținute într-un unic fel: greșind împreună cu partidul și cu liderii corupți ai acestuia. Munca asiduă, talentul, cinstea, sunt caracteristici ale "prostimii", ai celor care nici nu s-au născut din părinții potriviți, nici n-au știut să-și aleagă niște socri mai de Doamne-ajută! "Băieți deștepți" sunt numai cei care știu "să se descurce", piloșii, odraslele nomenclaturii. Încetul cu încetul, se crează o suprastructură care are numai privilegii și o singură obligație. Doar să-și servească partidul din toate pozițiile și cu toate organele din dotare, în rest nu mai contează nimic. Ei sunt "elitele" care nu vor avea nevoie să muncească, care vor avea pensii cu care să stea la plajă la Monte Carlo și își vor instala progeniturile pe traiectorii precum cu ale lor din tinerețe. Un singur cusur major are tot planul acesta similar unei scheme Ponzi. La un moment dat, se termină mulțimea proștilor care acceptă să plătească pentru privilegiile hoților. Iar momentul acela vine întotdeauna mai repede decât se așteaptă toți cei așezați la coadă cu speranța că le va veni și lor odată rândul la pensie tip Tudorel Toader și job pentru odraslă tip Florin Iordache, figurile-model aflate astăzi în mare vogă. Ar fi bine să aprofundeze, însă, și povestea lui Bernie Madoff, ca să știe ce se poate întâmpla atunci când participi la scheme piramidale interzise.