Conform unei analize „OUR WORLD ÎN DATA” făcută de experții de la Oxford, România este pe primul loc în Europa și pe trei în lume la decesele provocate de Covid-19. Doar 2 insule ne depășesc: Granada și Bahamas.

Aproape 40 de mii de români au murit de la începutul pandemiei. Statisticile arătă că marea majoritate a celor care au murit în ultimele săptămâni nu erau vaccinați. Situația este atât de dramatică, încât medicii nu mai au voie să își ia concediu în următoarele 30 de zile. Cei care sunt deja plecați trebuie să se întoarcă la spital.

În ultimele 24 de ore, 209 români au decedat în urma îmbolnăvirii de Covid-19.

Morgile spitalelor sunt pline

Morgile spitalelor sunt pline. În Craiova a fost adus un tir frigorific în care vor fi ținute cadavrele.

Sunt internați aproape 18.700 de pacienți cu SARS COV 2. Peste 1.700 sunt în UPU, acolo unde sunt inclusiv oameni intubati și ventilati mecanic. În mod normal ar trebui să fie într-o secție de terapie intensivă, dar nu sunt locuri. Și în tot acest timp, ambulanțele aduc bolnavi, iar medicii din spital se chinuie uneori ore întregi să le găsească locuri.

Aproape 500 de copii sunt internați în spitale

La Suceava sunt triați bolnavii care au nevoie de un pat la ATI.

’’Se iau în considerare criterii mai multe între care și patologia asociată, stabilitata hemodinamică, criteriul vârstă, diferite elemente care duc la concluzia că un pacient este mai grav, că are nevoie mai rapid de îngrijirile de terapie intensivă”, a declarat Dr. Tiberius Brădățan, medic UPU, Spitalul Județean Suceava, la PRO TV.

La pediatrie sunt acum internați 490 de minori, 34 la ATI.

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru: ″Principala necesitate e resursă umană. Este de spus că rată de burnout și chiar tentativă de suicid reușită e cea mai mare dintre toate profesiile din lume în anul pandemiei. Nu e o văicăreală că nu mai putem. E un apel la rațiune.”

Valul 4 este cel al pacienților nevaccinați. Din păcate, în România, rata de vaccinare este puțin peste 30%.