Criză demografică în România! A urcat pe locul doi mondial la rata mortalității

Mai precis, România a înregistrat 15,26 decese la mia de locuitori. Astfel, țara noastră a urcat pe locul doi mondial la rata mortalității, fiind depășită doar de Serbia, care înregistrează o rată a mortalităţii de 16,39 decese la mia de locuitori, conform cia.gov

Trebuie menționat că Ucraina se află pe locul șase în clasamentul mortalității, cu 13,77 decese la mia de locuitori, în timp ce Rusia ocupă poziția a șaptea, cu cota de 13,36.

De asemenea, serviciul de informații american a publicat date și cu privire la natalitatea înregistrată de țara noastră. Potrivit acestora, România se află în coada clasamentului care măsoară natalitatea la nivel planetar, cu 8,76 nașteri la mia de locuitori. Astfel, România ocupă locul 207 din 228 de țâri catalogate.

Rata de creștere a populației a ajuns la cota -1,09%

Mai mult, rata de creștere a populației din România indică faptul că țara noastră a ajuns la cota -1,09%, respectiv pe locul 231 din 237 de ţări monitorizate, potrivit datelor publicate de serviciul american.

O situație similară poate fi observată și la migrație. Datele înregistrate de CIA arată că 4,37 români dintr-o mie părăsesc țara în acest an.

Natalitatea nu mai este doar o problemă națională

În altă ordine de idei, amintim că ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a tras anterior un semnal de alarmă în legătură cu modul în care natalitatea a evoluat atât în Europa. cât și în România.

„Natalitatea nu mai este doar o problemă națională, ci devine una europeană, chiar globală.

România se confruntă cu o scădere demografică accentuată, iar anul trecut am avut cele mai puține nașteri din ultimul secol. Multe familii nu pot face copii, din motive medicale, iar alți tineri se tem să devină părinți din motive pur economice, gândindu-se dacă le vor putea asigura viitorul”, a scris aceasta.

În acest sens, Gabriela Firea susține că stimularea natalității este o prioritate pentru Guvern. Ea a mai adăugat că, deși Guvernul a propus mai multe măsuri în ultimii 30 de ani, acestea nu au dat rezultatul dorit.

„Stimularea natalității prin susținerea tinerilor și a familiilor este un obiectiv național și o prioritate a Guvernului. Măsurile propuse în ultimii 30 de ani au fost intenții bune, dar nu au dat rezultatul dorit, din păcate. Este responsabilitatea noastră să nu pierdem timpul.

Una dintre primele măsuri luate ca ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a fost stabilirea unei colaborări cu Academia România pentru realizarea unor strategii demografice profesioniste. Avem nevoie de o imagine de ansamblu a problemei ca să putem veni cu soluții punctuale”, a completat Firea.