Declarația lui Radu Crăciun vine după ce aproape 7,5 milioane de români care contribuie la fondurile de pensii private Pilon II au pierdut în total 7 miliarde de lei din banii de pensie pe primul semestru din acest an. Adică, o pierdere medie de 7% pentru economiile private pentru bătrâneţe, scrie Euronews România.

„Dacă ne uităm la situația la zi, vedem că, în ultimele două săptămâni, 40% din pierderile care fuseseră raportate în anul 2022 deja au fost recuperate. Este o situație, aș spune, normală, și cred că toată lumea trebuie să se obișnuiască cu volatilitatea piețelor financiare. Volatilitatea piețelor financiare, în momentul de față, lucrează în favoarea fondurilor de pensii și sperăm să opereze la fel și în continuare”, a explicat Radu Crăciun.

Nu este obligatoriu, este doar o recomandare

„Nimeni nu este obligat să iasă la pensie acum. Deci dacă cei care îndeplinesc condițiile de retragere a banilor își permit să aștepte…e o idee bună să mai aștepte pentru că, așa cum spuneam, tendința în momentul de față este de recuperare. În același timp, ce mai trebuie să spunem este că cei care sunt îndreptățiți să iasă acum la pensie sunt oameni care au ștate vechi de contribuție în sistemul de pensii private. Vorbim de 10 ani și mai mult. În toată această perioadă de timp, ei au acumulat un randament investițional pozitiv. Asta înseamnă că această scădere temporară a activelor lor nu se face din contribuții, ci se face din randamentul investițional pe care ei l-au acumulat în această perioadă. E o perioadă temporară și așa cum piețele cresc, în aceeași măsură pot să existe momente în care ele scad”, a mai spus președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Un moment care „trebuie tratat cu rațiune”

Întrebat cât ar trebui să aștepte românii care ar vrea să se pensioneze și să ia banii de la Pilonul II, Radu Crăiun a răspuns: „Atât cât își pot permite. Dacă ne uităm în anii trecuți, vedem că a existat momentul crizei pandemice, când iarăși am avut scădere pe piețele financiare, care a fost reflectată în fondurile de pensii, după care creșterea s-a reluat, pierderea s-a recuperat. A existat și momentul legilor adverse sistemului de pensii private, care iar a avut un impact negativ asupra evoluției fondurilor”.

„Istoric, astfel de momente au mai fost, însă ele au fost, ulterior, recuperate. De aceea și un astfel de moment precum cel de astăzi trebuie tratat cu rațiune și nu cu emoție”, a concluzionat Radu Crăciun pentru Euronews România.