Proiectul anunțat de grupul german STIHL, inițiat în martie 2024, are o valoare estimată de peste 40 de milioane de euro, iar lucrările de construcție sunt deja în desfășurare.

Noua unitate STIHL va produce utilaje electrice și baterii de ultimă generație

Noua unitate va produce utilaje electrice, pachete de baterii de ultimă generație și va deservi în special piața europeană. Lansarea producției este programată pentru luna septembrie 2025. STIHL intenționează să atingă un număr total de aproximativ 700 de angajați până în anul 2028, fabrica urmând să devină complet operațională în următorii ani.

Pentru a susține investiția, compania-mamă, Stihl International Gesellschaft mit beschränkter Haftung, a majorat capitalul social al filialei românești cu 200 de milioane de lei, ajungând astfel la 400 de milioane de lei. Această infuzie de capital are ca scop finanțarea lucrărilor de construcție și punerea în funcțiune a fabricii.

lei, bani, cash, numerar
SURSA FOTO: Dreamstime

Procesul de recrutare a fost deja demarat pentru mai multe poziții tehnice și administrative

Procesul de recrutare a fost deja demarat pentru mai multe poziții tehnice și administrative. Sunt căutați tehnicieni facilități cu specializare în electricitate, tehnicieni matrițe pentru injecții mase plastice, dar și specialiști în achiziții și calitate, precum Senior Buyer, Purchasing Lead, Commodity Buyer și Quality Worker Incoming Inspection.

Noua investiție consolidează prezența industrială a grupului STIHL în România și se aliniază strategiei sale de dezvoltare a gamei de echipamente electrice și cu acumulatori pentru clienții europeni.

Compania a amenințat cu relocarea unei fabrici din Germania

Anterior, producătorul german de motoferăstraie STIHL a transmis un semnal de alarmă către clasa politică germană, solicitând reforme economice majore până în anul 2030. Compania avertizează că, în lipsa acestor schimbări, ar putea renunța la construirea unei noi fabrici în Germania, optând pentru relocarea proiectului într-o altă țară.

STIHL plănuise să construiască o fabrică nouă în Ludwigsburg, Germania, unde urma să mute activitatea de producție desfășurată în prezent în zona feroviară a sediului principal din Waiblingen. Totuși, planurile au fost amânate din cauza a ceea ce compania numește un mediu economic nefavorabil, caracterizat prin costuri mari de construcție, birocrație excesivă și salarii ridicate. Termenul pentru reluarea proiectului a fost împins până în 2030, dar în lipsa unei îmbunătățiri a condițiilor, STIHL ia în considerare mutarea investiției într-o altă țară.

Printre opțiunile analizate se află Elveția, o destinație în care compania are deja o experiență pozitivă, având o unitate de producție funcțională de peste 50 de ani. Deși salariile în Elveția sunt mai mari, programul de lucru este mai lung, iar birocrația este mai redusă decât în Germania. Potrivit calculelor interne, aceste condiții ar permite companiei să obțină economii de aproximativ 10% pe ora de lucru. În comparație, acum zece ani, costul unei ore de muncă în Elveția era cu 3% mai mare decât în Germania.