Tranzacția face obiectul aprobării de către Consiliului Concurenței din România. Încheierea tranzacției ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2018. Părțile implicate au convenit să nu ofere momentan detalii referitoare la tranzacție, până la finalizarea procedurilor. 

„Prin achiziția grupului Macon, Xella devine unul dintre liderii pieței locale de materiale de construcții și principalul producător de BCA din România. Xella devine un jucător important pe piața de var și elemente prefabricate din beton și își atinge obiectivul de a fi lider în piețe regionale, prin intermediul unor achiziții strategice”, a declarat Dr. Jochen Fabritius, CEO Xella Group. Cumpărătorul a fost asistat în această tranzacție de casa de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii.

Entreprise Investors deţinea grupul Macon prin intermediul fondurilor Polish Enterprise Fund V și Polish Enterprise Fund VI.

În 2006, Enterprise Investors a cumpărat Macon de la angajații și foștii manageri ai companiei. Doi ani mai târziu, investitorul a furnizat companiei Macon capital adițional pentru achiziția competitorului său, Simcor Group, un producător de materiale de construcții cu activitate în Transilvania. Managementul Macon a fuzionat cele două entități. În prezent, compania administrează patru puncte de producție la Deva, Oradea, Târgu. Jiu și Vadu Crișului și este principalul producător de BCA și stâlpi de electricitate din țară, dar și unul dintre cei mai importanți furnizori de var, elemente prefabricate și teracotă. Compania estimează venituri de aproximativ 33 mil. euro în 2017. Anul trecut, producătorul de prefabricate din beton Macon din Deva şi-a majorat afacerile cu peste 11% până la 27,6 mil. euro, în timp de pierderile companiei s-au înjumătăţit, până la 1,6 mil. euro. Grupul mai cuprinde companiile Simcor Var, Simbeton şi Simterac şi are un număr mediu de 815 angajaţi, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din industrial materialelor de construcţii.

RTPR Allen & Overy a fost consultantul juridic al Enterprise Investors, iar PWC Romania a fost consultant M&A.

Xella România, filiala locală a grupului Xella, a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 14,2 milioane de euro (în creștere cu 18,3% față de anul precedent) cu 127 de angajați. Xella a inaugurat în anul 2010, la Ploiești, o unitate de producție de blocuri de zidărie tip BCA, în urma unei investiții greenfield de 32 mil. euro. Grupul Xella a fost cumpărat în acest an de fondul american de investiţii Lone Star, care mai deţine în România dezvoltatorul imobiliar Globe Trade Centre. Anterior, grupul german a fost controlat de companiile de investiţii private PAI Parteners şi Goldman Sach Capital Parteners.