Potrivit ziarului Sueddeutsche Zeitung, verificările ţinteau descoperirea evazioniştilor germani. Conturile pe numele lui Hodorkovski conţineau peste 15 milioane de euro. Potrivit ziariştilor, autorităţile germane aveau deja deschis un caz împotriva fostului om de afaceri rus, acuzându-l de spălare de bani, încă de acum câteva luni.
Descoperirea germanilor este o veste foarte bună pentru premierul rus Vladimir Putin. Încarcerarea lui Hodorkovski şi confiscarea averii acestuia, inclusiv dezmembrarea fostului gigant petrolier Yukos, sunt, pentru mulţi observatori, cel mai important semn al „abuzurilor” lui Putin. După mulţi ani de procese, în care Hodorkovski a fost acuzat de fraude fiscale şi de evaziune, în 2010 fostul patron al Yukos a fost condamnat la 14 ani de închisoare, în aceştia fiind incluşi şi cei 7 ani pe care i-a făcut de la arestarea sa. În luna mai a acestui an, un tribunal din Moscova i-a convertit pedeapsa la puţin peste 13 ani, asta însemnând că Hodorkovski va fi liber în 2016.
Merită menţionat că problemele fostului om de afaceri, cel mai bogat om din Rusia la momentul respectiv, au început după ce a candidat la preşedinţia ţării împotriva lui Vladimir Putin. Pe tot parcursul ultimilor ani, Hodorkovski şi-a susţinut permanent nevinovăţia şi a acuzat autorităţile ruse şi pe Putin personal că i-ar fi "furat" averea.