Touroperatorii germani Cook Germany şi TUI Germany, companii din grupul TUI Travel, cel mai mare touroperator din Europa, au anunţat că îşi anulează toate călătoriile în Egipt până la data de 15 septembrie. Firmele au precizat că clienţii vor putea să-şi schimbe, gratuit, rezervările spre alte destinaţii.

Anunţul vine după ce Ministerul german de Externe i-a sfătuit pe amatorii de vacanţe să evite staţiunile de la Marea Roşie, care atrag anul 1,2 milioane de turişti germani. ‘Ministrul de Externe, Guido Westerwelle îi sfătuieşte pe cetăţenii germani să ia în serios această alertă de călătorie’, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului.

Un sfat similar a venit din partea Ministerului de Externe din Suedia, ceea ce i-a făcut pe touroperatorii locali să înceteze toate călătoriile spre staţiunea Sharmel-Sheikh, 400 de kilometri de Cairo, şi Hurghada.

De asemenea, Rusia, cea mai mare sursă de turişti către Egipt, a anunţat că cetăţenii săi nu ar trebui să călătorească în această ţară i-a agenţia de turism i-a sfătuit pe touroperatori să nu mai promoveze sejururile în Egipt.

Noi confruntări între simpatizanţii şi adversarii fostului preşedinte egiptean Mohamed Morsi se înregistrau vineri după-amiază pe străzile din Cairo şi în alte localităţi, după ce miercuri dimineaţă forţele de securitate au evacuat două pieţe din Cairo ocupate de simpatizanţii fostului preşedinte Mohamed Morsi, intervenţie care s-a transformat într-o baie de sânge cu sute de morţi, în majoritate civili.

Milioane de turişti străini vizitează anul Egiptul. Violenţele din ultima perioadă constituie o nouă lovitură pentru un sector care a suferit timp de doi ani de pe urma instabilităţii politice care a urmat înlăturării de la putere a lui Hosni Mubarak.

Potrivit cifrelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), în anul 2010 Egiptul a atras 14,7 milioane vizitatori, inclusiv 2,8 milioane ruşi, 1,5 milioane britanici şi 1,3 milioane germani. De asemenea, potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului în urmă cu trei ani industria turistică a generat 13 miliarde de dolari şi a fost responsabilă pentru 11% din Produsul Intern Brut al Egiptului. Însă numărul turiştilor a scăzut la 9,5 milioane în 2011 pentru a-şi reveni la 11,2 milioane în 2012. În primele cinci luni ale acestui an sosirile de turişti înregistrau o creştere de 12% în ritm anual.
Sursa: Agerpres