Aflat la Iași, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de infectări cu coronavirus în următoarea perioadă. Ministrul a mai menționat că ulterior, în aproximatic două-trei săptămâni, numărul infectărilor va scădea.

„Evoluţia pe care o vedem de la începutul lunii septembrie este o evoluţie în creştere. Acea evoluţie este dată şi de o transmitere în comunitate. Orice activitate economică, orice activitate socială, de transport în comun, orice alt eveniment a însemnat creşterea transmiterii. Limitarea acestor activităţi ne face să avem o scădere a numărului de cazuri”, a afirmat ministrul Sănătății.

Noile măsuri sunt menite să reducă numărul de cazuri

Ministrul Tătaru a subliniat că noile măsuri restrictive anunțate de președintele Klaus Iohannis la începutul ședinței de Guvern de joi sunt menite să reducă numărul de infectări. Menționăm că aceste măsuri vor intra în vigoare luni, 9 noiembrie.

„Condiţiile în care am impus aceste restricţii înseamnă că a fost un moment în care trebuiau luate aceste restricţii. Trebuie respectate aceste restricţii. Aceste restricţii au fost de la început. Şi dumneavoastră şi eu putem vedea în ce măsură au fost respectate. Cred că este momentul să realizăm că nişte măsuri sunt impuse tocmai pentru a fi respectate”, a subliniat ministrul.

Acesta a ținut să sublinieze că aceste măsuri sunt singurele care vor duce la scăderea numărului de cazuri de coronavirus.

„În contextul în care impunem nişte restricţii, conform criteriilor epidemiologice, ar trebui să aibă efect în două săptămâni. Condiţiile pentru aşezarea pe un platou în cele două-trei săptămâni rămân aceleaşi care vor rămâne şi peste aceste două săptămâni dacă vrem să avem o scădere a numărului de cazuri”, a spus el.

Despre rezistența sistemului medical

Ulterior, ministrul a fost întrebat dacă sistemul medical va rezista la 10 mii de cazuri pe zi. Acesta a răspuns că sistemul medical rezistă, subliniind că este extrem de important dacă aceste 10 mii de cazuri sunt grave, de terapie intensivă.

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim