"Prima măsură pe care o luăm este să verificăm notificările asigurătorilor şi să vedem unde sunt exagerări şi excese. Angajăm un număr de actuari care să facă aceste verificări. De asemenea, vrem să încercăm o segmentare a transportatorilor ca să individualizăm mai bine riscurile şi daunele pe care le generează. Vrem să mediem o întâlnire cu asigurătorii, săptămâna viitoare sau cealaltă, ca să discutăm elementele de detaliu şi mergem până la actualizarea legii asigurării obligatorie (de răspundere civilă auto, n.r.), care este din 1995", a menţionat Negriţoiu, după întâlnirea cu reprezentanţii transportatorilor rutieri. 

Preşedintele ASF a precizat că unele majorări ale tarifelor RCA "merg chiar şi până la două-trei ori" şi intenţia este aceea de a le plafona. 

"Majorări au aproape toţi (asigurători care practică RCA, n.r). Unele sunt majorări, altele chiar şi scăderi, dar sunt marginale. Unele majorări merg chiar şi până la două-trei ori şi noi vrem să le plafonăm. Justificarea este cumva făcută pe creşterea daunalităţii. Adică, daunele au crescut atât intern, dar mai ales internaţional. Din transportul internaţional au venit daune foarte mari, au fost accidente mai frecvente", a mai spus Mişu Negriţoiu. 

Preşedintele ASF a subliniat că măsurile vor fi prezentate asigurătorilor, urmând ca aceştia să discute cu transportatorii detaliile. Negriţoiu a mai spus că au fost identificate "vreo şase categorii de măsuri".

"Desigur că acestea vor fi individualizate, detaliate. Am pus cinci categorii de măsuri pe termen scurt, respectiv pentru luna decembrie – ianuarie, şi una legislativă, care este actualizarea legii asigurărilor obligatorii", a menţionat preşedintele ASF. 

"Noi credem că ei (asigurătorii, n.r.) reacţionează la sugestiile şi presiunea pe care noi o facem. Noi nu putem interveni în stabilirea tarifelor, dar un asigurător disciplinat nu ignoră o recomandare a autorităţii. Putem să le controlăm modalitatea de calcul şi să identificăm abuzurile şi exagerările, excesele. Tarifele lor acum sunt destul de motivate pe zona daunalităţii. Probabil şi transportatorii ar trebui să se mai uite la asta. Până la urmă, trebuie individualizate riscurile şi daunele pe categorii de transportatori. Asta ne-am gândit să facem cu segmentarea la transportatori", a mai spus Mişu Negriţoiu. 

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) au anunţat vineri că firmele mici de transport rutier din România ar putea intra în faliment, iar cele medii şi mari îşi vor muta activitatea în alte ţări, din cauza tarifelor mari percepute de companiile de asigurări pentru RCA. 

Potrivit UNTRR, de la 1 ianuarie 2016 Directiva 2009/138/CE din 2009 (Solvency II) se va aplica tuturor companiilor de asigurări şi reasigurări cu un volum anual de prime de peste 5 milioane de euro sau cu rezerve tehnice de peste 25 milioane de euro. Potrivit UNTRR, introducerea Solvency II va genera o creştere a tarifelor RCA la valori care vor conduce la o scădere a numărului de asigurări RCA, dar care va avea ca efect o altă majorare. 

Asigurarea RCA-carte verde este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă ţară semnatara a Sistemului Carte verde, având rolul de a suporta daunele produse într-un accident cauzat de deţinătorul asigurării – daunele acoperite nefiind limitate la alte autovehicule avariate, ci acoperind orice daună materială creată, precum şi daunele referitoare la vătămări corporale, deces şi daune morale. 

Potrivit UNTRR, în România sunt circa 30.000 de firme de transport mărfuri care operează aproape 150.000 de autovehicule de peste 3,5 tone transport contra cost şi în cont propriu, şi peste 4.000 de firme de transport călători care operează circa 35.000 de autobuze şi autocare de peste 1+8 locuri pentru transport contra cost şi în cont propriu, în domeniu lucrând circa 400.000 de angajaţi. 

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 14.000 membri – operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane. 

AGERPRES