Negocierile de pace implică o retragere a trupelor din partea Rusiei

O rezolvare pașnică a războiului din Ucraina nu se întrevede în viitorul imediat, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz. El a afirmat că Germania nu trebuie să întoarcă spatele brutalităţii zilnice a războiului, deşi uneori a fost posibil de reunit actori-cheie la masa discuţiilor.

„Aceasta necesită efort şi timp”, a spus cancelarul german despre negocierile de pace. „Timp pe care de fapt nu-l avem, pentru că între timp Rusia continuă să bombardeze, să tortureze şi să ucidă în Ucraina”, a mai declarat el în cadrul forumului „Întâlnirea internaţională a religiilor şi culturilor în dialog” la Berlin, organizat anual de Comunitatea Sant’Egidio, o mişcare laică catolică.

Olaf Scholz a subliniat că Rusia trebuie să înțeleagă că baza oricărei păci implică retragerea trupelor. Doar atunci va exista posibilitatea de a purta discuţii şi guvernul ucrainean va participa, a adăugat cancelarul german.

La peste 18 luni de la lansarea invaziei în Ucraina de către Moscova, cancelarul a respins „naraţiunile” potrivit cărora un acord de pace pregătit ar fi fost deja negociat între Ucraina şi Rusia în primăvara anului 2022, dar ar fi fost sabotat de SUA sau de Marea Britanie.

„Nu, nu este adevărat”, a afirmat tranşant Scholz, dezminţind astfel una din „naraţiunile” difuzate insistent în ultimul timp de către Moscova.

El a afirmat că orice „înţelegere comună” care ar fi putut fi găsită în primele zile ale războiului „a fost distrusă pentru că preşedintele rus s-a folosit de acest timp pentru a-şi duce trupele în jurul Ucrainei după eşecul atacului asupra capitalei Kiev şi pentru a începe atacul asupra estului Ucrainei”.

De asemenea, Scholz a apărat din nou livrările de arme germane către Ucraina. El a precizat că Ucraina va primi în continuare sprijinul „în dreptul său la autoapărare atât timp cât va fi necesar”.

Ce spune Kremlinul despre primul pas spre noi negocieri?

În acelaşi timp, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că anularea decretului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de interzicere a dialogului cu Moscova ar trebui să fie primul pas pentru negocieri de pace între Federaţia Rusă şi Ucraina, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse TASS.

Aceeaşi idee a fost exprimată în cursul zilei şi de către preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unui forum economic la Vladivostok (Orientul Îndepărtat al Rusiei), conform media ruse.

Cu cât Kievul va amâna mai mult negocierile cu Moscova, cu atât va fi mai dificil de negociat mai târziu, a opinat Lavrov.

„Aceasta este poziţia noastră oficială, voi spune din nou, pe fundalul interzicerii negocierilor care a fost semnată de (preşedintele ucrainean Volodimir) Zelenski, această poziţie nu ar trebui să ridice întrebări”, a spus Serghei Lavrov într-o intervenţie la postul de televiziune Rossia-1.

Decretul privind negocierile este în vigoare de anul trecut

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat în octombrie 2022 un decret care declară în mod oficial ca „imposibilă” perspectiva oricăror negocieri de pace între Kiev şi liderul rus, Vladimir Putin, lăsând de fapt deschisă uşa pentru discuţii cu Rusia.

Zelenski a promulgat decretul după ce Kremlinul a proclamat anexarea a patru regiuni ucrainene ocupate de armata rusă şi pe care Moscova le controlează şi la ora actuală doar parţial – Lugansk şi Doneţk, în est, Herson şi Zaporojie, în sud.

„El (Putin) nu ştie ce sunt demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, suntem dispuşi la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte ale Rusiei”, a declarat atunci Zelenski, citat de Reuters.