Investițiile străine directe au scăzut în Germania

Potrivit datelor băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), investițiile străine directe (ISD) în Germania au înregistrat un declin semnificativ. Ele au scăzut la 3,5 miliarde de euro în prima jumătate a acestui an. În perioada asemănătoare a anului trecut, ele erau de 34,1 miliarde de euro.

Institutul Economic German (IW), într-un raport separat publicat marți, subliniază că acesta marchează cel mai scăzut nivel al investițiilor străine directe în Germania din ultimele două decenii, ceea ce indică o scădere a atractivității țării ca destinație de afaceri.

„Atunci când cancelarul şi ministrul Economiei laudă aşa-zisa atractivitate a Germaniei ca locaţie de business, asta nu se poate referi la prima jumătate a lui 2023”, spune Juergen Matthes, director de cercetare la IW.

scadere
SURSA FOTO: Dreamstime

Principalul motiv al scăderii investițiilor străine directe

Factorul principal care a stat la baza statisticilor sub așteptări privind investițiile străine directe este legat de preocupările legate de calitatea locației. Aceste îndoieli ar trebui să persiste și în a doua jumătate a anului.

„Aproape nimeni de peste hotare nu vrea să mai investească aici, condiţiile locale sunt evident mult prea negative pentru asta”, a spus Matthes.

Nu în ultimul rând, ministrul german al economiei spune că au existat investiții străine directe cu o valoare de 80 de miliarde de euro. Potrivit lui, aceste investiții există în faza de proiect.

Viitor excelent pentru Germania industrială

În ceea ce îl privește pe cancelarul Olaf Scholz, acesta vede un viitor excelent pentru Germania industrială.

În luna iunie a acestui an, Germania a semnat un acord cu grupul american Intel pentru construirea a două facilități de producție a cipurilor Magdeburg. Acordul a costat peste 30 de miliarde de euro.

În Germania se va construi și un centru de cercetare și dezvoltare, dar și o fabrică de cipuri. Aceasta va fi construită de către producătorul american de semiconductori Wolfspeed.

Directorul de cercetare de la IW mai spune că proiectele nu au ajuns în faza de demarare a construcției. El amintește cât de mult durează proiectele.

Acesta a mai spus că că investițiile acestea au mai mult de-a face cu subvențiile germane oferite de statul german.

Producția industrială germană a scăzut mai mult decât se aștepta

Producția industrială germană a scăzut cu puțin mai mult decât se aștepta în iulie, a anunțat joi biroul federal de statistică, subliniind provocările cu care se confruntă sectorul după o iarnă de recesiune în cea mai mare economie a Europei.

Producția a scăzut cu 0,8% în iulie față de luna precedentă. Analiștii intervievați de Reuters prevăzuseră un declin de 0,5%.

În comparație cu cele trei luni, mai puțin volatile, producția dintre mai și iulie a fost cu 1,9% mai mică decât în precedentele trei luni, arată datele.