Cooperarea economică în regiunea Mării Negre, afectată de război

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a subliniat marți importanța asigurării unei perspective europene pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia în ceea ce privește consolidarea cooperării economice în regiunea Mării Negre. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu secretarul general al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre, Asaf Hajiyev.

Ciucă a evidențiat că cooperarea economică în zona Mării Negre a fost afectată în mod semnificativ de conflictul dintre Rusia și Ucraina, iar viitorul colaborării între statele riverane trebuie să se desfășoare în contextul noilor coordonate geopolitice create de acest conflict.

„Aceasta a fost concluzia întâlnirii pe care am avut-o cu domnul Asaf Hajiyev, secretarul general al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre. Nicio discuţie despre regiunea Mării Negre nu mai poate ocoli războiul din ţara vecină. România se află într-o situaţie geografică aparte, fiind ţară membră UE şi NATO, care are graniţă, atât terestră, cât şi maritimă cu Ucraina”, a scris Ciucă pe Facebook.

Nicolae Ciucă a subliniat că România a oferit sprijin consistent Ucrainei, menționând în special ajutorul acordat în domeniul cerealelor. Peste 22 de milioane de tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul românesc de la începutul conflictului din Ucraina.

Îmbunătățirea infrastructurii de transport, o necesitate

De asemenea, liberalul a menționat și importanța îmbunătățirii infrastructurii de transport din regiunea Mării Negre pentru a facilita schimburile comerciale.

„De la începutul războiului şi până acum, peste 22 milioane tone de cereale ucrainene au tranzitat teritoriul românesc în drumul spre ţările importatoare. România apreciază faptul că asigurarea unei perspective europene pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia va consolida cooperarea economică din jurul Mării Negre.

Dincolo de aceste aspecte de ordin juridic, este nevoie de îmbunătățirea infrastructurii de transport din statele riverane, pentru a putea creşte rapiditatea schimburilor şi competitivitatea companiilor din regiune”, a spus Nicolae Ciucă.

În discuția cu secretarul general al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre, s-au abordat și alte subiecte referitoare la realizările și coordonatele viitoare ale acestei organizații în contextul aniversării a 30 de ani de la înființare.

„Cu această ocazie, secretarul general al Adunării mi-a înmânat medalia de onoare dedicată acestei aniversări, pe care am acceptat-o în numele Senatului României”, a afirmat Ciucă.