După trecerea Legii bugetului prin angajarea răspunderii Guvernului, Premierul va duce acum greul unor negocieri, inclusiv cu cei care l-au sprijinit. Decizia de angajare a răspunderii este greu de acceptat chiar și pentru aceștia iar negocierile vor fi intense pentru a obține susținerea.

UDMR reprezintă cea mai mare problemă pentru Orban, după ce maghiarii au cerut o alocare de 6% din PIB pentru Educație iar Guvernul este dispus să aloce doar 4,5%.

Conform unor surse liberale, Ludovic Orban ar putea să le ofere ungurilor mai mulți bani pentru primăriile controlate de aceștia. Pe de altă parte, Premierul ar fi ajuns deja la înțelegeri cu PMP, USR și ALDE care se pare că nu-i vor pune probleme în Parlament.

Bugetul pe 2020 va avea cheltuieli totale de 399,2 miliarde de lei şi venituri aşteptate de 358,6 miliarde de lei.  Astfel, veniturile cresc cu 9,8% (10,6% în 2019), iar cheltuielile cu 7,1%, faţă de circa 15-16% în 2019 şi 2018.

Guvernul mizează anul viitor pe o creştere a veniturilor cu aproape 10%, asemănătoare cu cea din acest an, şi a cheltuielilor cu doar 7,1%, la jumătate faţă de ultimii doi ani, în timp ce economia este aşteptată să crească cu 4,1%, potrivit strategiei fiscal bugetare publicate de Ministerul Finanţelor.