Într-un articol pentru o publicaţie ucraineană, citată de Infotag, fostul consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin a scris că datele prezentate în presă precum că Moldova ocupă locul 133 în lume cu 2694 de dolari din Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, în timp ce Ucraina ocupă locul 134 cu 2656 de dolari din PIB sunt interpretate eronat.

„Acestea sunt valorile cursurilor de schimb din 2017 din baza de date a Fondului Monetar Internațional. Însă acest indice nu este utilizat ca indicator al nivelului de dezvoltare (bogăție, sărăcie) a țărilor lumii, cel puțin în ultimele cinci decenii. În schimb, este utilizat indicele PIB pe cap de locuitor după paritățile puterii de cumpărare a valutelor, fie în prețuri curente, fie în prețuri constante. Potrivit FMI, nivelul prețurilor relative în Moldova în 2017 a fost cu o treime (32,8%) mai mare decât în Ucraina. Astfel, în anul 2017, PIB-ul pe cap de locuitor după puterea de cumpărare în prețuri curente a fost: în Moldova – 6687 dolari, în Ucraina – 8754 dolari sau cu 30,9% mai mult”, a spus economistul, citat de argumentul.info.

El afirmă că este similar şi raportul din 2017 al PIB-ului pe cap de locuitor după paritatea puterii de cumpărare a valutelor în prețuri constante în 2011: în Moldova – 6.778 dolari, în Ucraina – 7.957 dolari sau cu 30,9% mai mult”.

„Situația economică din Ucraina rămâne dificilă, dar aceasta nu oferă niciun fel de motive pentru afirmații de genul că Ucraina ar fi devenit cea mai săracă țară din Europa”, scrie autorul.