Seve Paeniu, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice din Tuvalu, a vorbit despre situația din statul insular, la Glasgow, chiar în ultima zi a Conferinței COP26, potrivit BBC. Acesta a avut un discurs emoționant în speranța că le va atrage atenția puterilor mondiale cu privire la problemele climatice cu care țara sa se confruntă.

Seve Paeniu a explicat că Guvernul Tuvalului este optimist după ce a observat „pasiunea” cu care liderii mondiali și-au prezentat angajamentele privind schimbările climatice în primele zile ale summit-ului. În ciuda acestui lucru, acesta a spus că optimismul a fost înlocuit de negativism din cauză că acele cuvinte inspiraționale nu s-au transformat în angajamente concrete.

Tuvalu „se scufundă pur și simplu”

„Tuvalu dispare rapid și se scufundă pur și simplu. Aceasta nu este ficțiune, nu este ceva proiectat să se întâmple în viitor”, au fost declarațiile lui Seve Paeniu în cadrul evenimentului. Printre soluțiile propuse de ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice pentru minimalizarea efectelor poluării asupra mediului se numără: o abordare agresivă pentru limitarea impactul provocat de poluare, o ambiție mai mare din partea liderilor mondiali care își asumă aceste angajamente, o dublă finanțare pentru a ajuta statele în curs de dezvoltare să se adapteze.

„Este o chestiune de viață și de moarte pentru mulți dintre noi și implorăm ca Glasgow să fie momentul definitoriu. Nu trebuie să eșuăm”, a declarat acesta.

Discursul ministrului de externe

În urmă cu doar câteva zile, discursul altui politician din Tuvalu a emoționat oamenii. De data aceasta este vorba despre ministrul de externe din Tuvalu care a ținut un discurs pentru conferința ONU despre modificările climei. În timp ce vorbea, acesta a stat, până la genunchi, în mare pentru a arăta cum statul insular se numără printre primele zone afectate de încălzirea globală și de creșterea nivelului mărilor și oceanelor. Imaginile cu Simon Kofe vorbind la un pupitrul așezat în mare, au fost distribuite pe rețelele de socializare înt-un timp alert.

Tuvalu este o insulă situată în partea central-vestică a Oceanului Pacific. Are o populație de 11.000 de oameni, cel mai înalt punct al insulei se află la 4,5 metri deasupra nivelului mării. Încă din anul 1993, nivelul mării a crescut cu jumătate de centimetru anual, potrivit unui raport al guvernului australian.