România a bătut palma cu Germania, în contextul presiunii tot mai mari exercitate de situaţia epidemiologică din ţara noastră. Cum ne vor ajuta autorităţile de la Berlin?

Aproape 13.000 de doze de anticorpi monoclonali vin săptămâna viitoare din Germania

Raed Arafat, şeful DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), a oferit, vineri, detalii despre acest ajutor: săptămâna viitoare urmează să ajungă în ţară, din Germania, 12.700 de doze de anticorpi monoclonali.

„Până acum, Italia ne-a trimis deja 5.200 de doze de anticorpi monoclonali. Sunt în desfăşurare procedurile de transfer şi de preluare a 12.700 de doze din Germania tot anticorpi monoclonali, care urmează să ajungă în cursul săptămânii viitoare”, a declarat Raed Arafat.

Mai mult, vineri seara, România va primi şi 8 concentratoare de oxigen şi 15 ventilatoare de transport, trimise din Danemarca.

„Astăzi am dat acceptul pentru o cantitate de medicamente necesare în secţiile de Terapie Intensivă şi care, având în vedere numărul pacienţilor, putem să ajungem la o problemă de furnizare de către firme şi atunci avem o ofertă din Franţa de medicamente de acest gen, care va fi acceptată astăzi şi va fi comunicată”, a mai precizat Raed Arafat.

Implicare şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a sprijini România

Ţara noastră va primi şi 200 de concentratoare de oxigen, de capacitate 8 litri, din partea Organizaţiei Mondială a Sănătăţii.

„Urmează să stabilim modalitatea de transport împreună cu reprezentanţii OMS, să vedem cum vom rezolva. Vom merge noi sau ne vor aduce ei. Asta este în curs de discuţie. Deja procedurile sunt în curs”, a arătat Raed Arafat.

În România urmează să fie livrate, din Elveţia, şi 5.670 de flacoane de Tocilizumab, medicament necesar în tratamentul împotriva COVID-19.

„Astăzi am fost informaţi – şi vreau să mulţumesc ambasadorului Confederaţiei Elveţiene în România, Arthur Mattli, pentru implicarea personală în acest sens de a ne sprijini – firma Roche a anunţat colegii de la Ministerul Sănătăţii că urmează să livreze 5.670 de flacoane de Tocilizumab.

Nu am găsit stocuri nicăieri ca să fim sprijiniţi cu el. S-a discutat direct cu firma producătoare, în Elveţia, înţeleg că a fost comunicat în mod oficial colegilor de la Ministerul Sănătăţii primirea a 5.670 de flacoane de diferite dozaje, urmând să se continue livrarea”, a mai declarat, vineri, Raed Arafat.