În decembrie, Qatar National Bank a achiziţionat participaţia de 99,91% din acţiunile băncii turceşti Finansbank deţinută de National Bank of Greece, pentru 2,7 miliarde de euro (2,95 miliarde de dolari). 

Lichidităţile NBG vor ajunge la 3,5 miliarde de euro, bani care vor finanţa companiile şi gospodăriile din Grecia şi vor întări solvabilitatea şi indicele de adecvare a capitalului băncii elene, a explicat Luca Katseli. 

Finalizarea vânzării Finansbank va permite National Bank of Greece să achite cea mai mare parte din obligaţiunile convertibile contingente (CoCos), în valoare de două miliarde de euro, emise de NBG pentru a-şi acoperi deficitul de capital, şi renunţarea la ELA, finanţarea de urgenţă acordată creditorilor eleni de BCE. De asemenea, NBG se aşteaptă la creşterea profitului anual la 100 de milioane de euro. 

National Bank of Greece a decis să-şi vândă întreaga participaţie deţinută la subsidiara sa profitabilă din Turcia, Finansbank, pentru a-şi acoperi deficitul de capital relevat în urma publicării testelor de stres derulate de Banca Centrală Europeană. Potrivit BCE, National Bank of Greece are un deficit total de capital de 4,6 miliarde de euro, din care 1,6 miliarde de euro în cazul scenariului de bază. 

NBG a cumpărat Finansbank în 2006 pentru echivalentul a cinci miliarde de dolari, în ceea ce a fost atunci cea mai mare tranzacţie din sectorul bancar din Turcia. Deşi Finansbank a fost un factor de creştere pentru profiturile NBG, banca grecească a acceptat să-şi vândă participaţia la Finansbank pentru a respecta condiţiile din programul de asistenţă convenit cu Uniunea Europeană. 

În octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piaţa bancară din România. 

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. 

AGERPRES