Rusia acuză NATO că se pregătește de război

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, exercițiile militare Steadfast Defender ale NATO sugerează că Alianța se pregătește pentru un posibil conflict cu Rusia.

Aceste exerciții sunt desfășurate pe o durată de patru luni în apropierea granițelor Rusiei.

Zaharova a respins, în această săptămână, acuzațiile formulate de NATO conform cărora Rusia ar fi implicată în atacuri hibride asupra statelor membre ale Alianței. Din punctul ei de vedere, aceste informații sunt dezinformări. Prin aceste declarații, spune ea, se distrage atenția de la activitățile Alianței.

Ea a menționat într-un comunicat că NATO a fost cea care s-a angajat într-un război hibrid împotriva Rusiei, oferind sprijin Ucrainei cu:

  • armament
  • informații
  • și resurse financiare

„În acest moment, cel mai mare exerciţiu al NATO de după Războiul Rece, Steadfast Defender, are loc lângă graniţele Rusiei. Potrivit scenariului lor, acţiunile coaliţiei împotriva Rusiei sunt practicate folosind toate instrumentele, inclusiv arme hibride şi convenţionale”, a susţinut ea într-un comunicat.

„Trebuie să recunoaştem că NATO se pregăteşte serios pentru un ‘conflict potenţial’ cu noi”, a adăugat ea.

Maria Zaharova
Maria Zaharova / SURSA FOTO: Twitter

Relațiile dintre Rusia și Occident, la cel mai scăzut nivel

După invazia rusă din Ucraina din 2022, relațiile dintre Rusia și Occident au atins cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

În ianuarie, NATO a anunțat că la exerciții vor participa 90.000 de soldați. Aceștia vor efectua antrenamente pentru a demonstra modul în care trupele americane ar putea sprijini aliații europeni în țările adiacente Rusiei și pe flancul estic al alianței, în cazul declanșării unui conflict.

Aceste exerciţii reprezintă cel mai mare exerciţiu al NATO de la Războiul Rece. Ele sunt planificate să aibă loc până la finalul lunii mai.

La momentul respectiv, Rusia a afirmat că exerciţiile au semnalat o „revenire ireversibilă” a Alianţei la strategiile din perioada Războiului Rece.

NATO
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Rusia obține avantaje de pe urma ajutorului occidental lent

Țările NATO nu au livrat la timp ceea ce au promis Ucrainei, spune liderul NATO. Acest lucru a fost în beneficiul Rusiei, adaugă Jens Stoltenberg.

„Întârzierile serioase în ceea ce privește sprijinul au însemnat consecințe grave pe câmpul de luptă” pentru Ucraina, a declarat secretarul general al NATO la Kiev, în cadrul unei întâlniri cu președintele ucrainean.

Oficialii ucraineni spun că Rusia își adună forțele pentru o ofensivă majoră de vară. Asta în contextul în care trupele sale obțin doar câștiguri graduale în acest moment.

„Lipsa de muniție le-a permis rușilor să avanseze de-a lungul liniei frontului”, a declarat Stoltenberg. „Lipsa apărării antiaeriene a făcut posibil ca mai multe rachete rusești să își atingă țintele, iar lipsa capacităților de atac în adâncime a făcut posibil ca rușii să concentreze mai multe forțe”.

Volodimir Zelenski a spus că au început să sosească noi provizii occidentale, dar încet.

„Acest proces trebuie să fie accelerat”, a spus el.