NATO se pregătește de un amplu exercițiu militar

NATO a demarat cel mai amplu exercițiu militar de la sfârșitul Războiului Rece încoace, mobilizând 90.000 de soldați. Este cea mai extinsă manifestare militară a NATO după terminarea Războiului Rece. Se va desfășura pe parcursul mai multor luni.

Exercițiul militar vine ca o punere în aplicare a noilor strategii de apărare ale NATO, incluzând o componentă semnificativă de teste pentru evaluarea eficacității acestor planuri. Toți membrii Alianței Nord Atlantice participă la aceste ample exerciții militare, inclusiv România. Acest exercițiu militar este în concordanță cu noua paradigmă de apărare și descurajare a NATO și se încadrează în implementarea planurilor de apărare aprobate de liderii alianței la Summit-ul de la Vilnius.

„O demonstrație clară a unității noastre, a forței noastre de a ne apăra unii pe alții”, a zis comandantul suprem al Forțelor Aliate Nord Atlantice în Europa, generalul american Christopher Cavoli.

Christopher Cavoli
SURSA FOTO: nato shape

„Nu toate lucrurile vor fi bune și frumoase în următorii 20 de ani. Nu spun că mâine totul va merge prost. Dar trebuie să realizăm că nu este un dat că suntem în pace. De aceea avem aceste planuri.

De aceea ne pregătim pentru un conflict cu Rusia și cu grupurile teroriste, dacă se va ajunge la asta, dacă ne vor ataca. Nu căutăm niciun conflict. Dar dacă ne atacă, trebuie să fim pregătiți”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

mircea geoană
SURSA FOTO: Facebook, Mircea Geoana

NATO anunță un război total cu Rusia în următorii 20 de ani

Recent, Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, a zis că, în timp ce forțele armate sunt pregătite pentru eventuale conflicte, cetățenii ar trebui să-și pregătească viețile pentru schimbări majore în cazul izbucnirii unui război.

După o întâlnire a șefilor apărării Alianței Nord Atlantice la Bruxelles, Belgia, Rob Bauer a informat jurnaliștii că, în eventualitatea unui conflict, va fi necesar să se mobilizeze un număr semnificativ de civili. Conform lui, guvernele statelor din NATO ar trebui să implementeze sisteme pentru a gestiona eficient acest demers. A precizat că Alianța Nord Atlantică se pregătește pentru un potențial război împotriva Rusiei.

El apreciază Guvernul Suediei pentru îndemnul adresat întregii populații de a se pregăti pentru eventuale situații de conflict militar. Anunțul suedezilor a fost făcut înainte ca țara să devină oficial parte a Alianței Nord Atlantice. Hotărârea adoptată de Guvernul de la Stockholm a determinat o creștere semnificativă a numărului de voluntari pentru organizația de apărare civilă a Suediei. De asemenea, a generat o cerere sporită pentru lanterne și radiouri cu baterii.

„Trebuie să ne dăm seama că nu este un dat faptul că trăim în pace. Și de aceea noi (n.r. – forțele NATO) ne pregătim pentru un conflict cu Rusia. Dar discuția este mult mai amplă.

Este vorba, de asemenea, de baza industrială și, de asemenea, de oameni care trebuie să înțeleagă că joacă un rol”, a precizat reprezentantul NATO.

Rob Bauer
Rob Bauer (SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin)